vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATEUDMR a fost scos de la Guvernare. Jurnalist: PSD și PNL vor...

UDMR a fost scos de la Guvernare. Jurnalist: PSD și PNL vor să recupereze voturile românilor din Transilvania din mâinile AUR

Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a depus lista miniștrilor propuși pentru a face parte din următorul Guvern. Dintre aceștia, lipsesc miniștrii propuși de UDMR, ceea ce înseamnă că formațiunea condusă de Kelemen Hunor a fost scoasă la guvernare.

În opinia jurnalistului Bogdan Tiberiu Iacob, această mutare are o singură explicație: tentativa PSD și PNL de a recupera românii din Transilvania din mâinile AUR. El crede că parteneriatul PNL-PSD-UDMR și lipsa de reacție a acestuia la acțiunile liderilor de la Budapesta au determinat românii din Ardeal să se îndrepte spre AUR.

„Jocul cu partenerii maghiari a orientat politic românii din Transilvania spre AUR.
PSD și PNL, incapabile să reacționeze la sfidările tot mai evidente ale liderilor de la Budapesta, veniți în Ardeal ca într-un sat fără cîini, au pierdut dramatic un bazin electoral pe care și-l împărțeau cîndva, după dispariția PRM și PUNR.

Cele două formațiuni nu aveau cum să reacționeze vehement împotriva oficialilor unguri, ori în chestiuni care se petrec în Ardeal, aliați fiind la putere cu partidul maghiarilor.
Prin eliminarea UDMR, se redeschide culoarul recuperării de voturi transilvane pentru social-democrați și liberali.
PSD, mai ales, e de așteptat să-și regăsească discursul baritonal, după o perioadă lungă de mieunat politic.
Nu e întîmplătoare ieșirea vehementă de acum cîteva zile a lui Vasile Dîncu, ideologul PSD:

„Este momentul să spunem STOP acestei lipse de asumare a demnității naționale și să conștientizăm că este nevoie de o nouă politică a statului român față de aceste încălcări simbolice de suveranitate pe care le comit demnitarii unguri pe teritoriul Transilvaniei. Cred că este momentul să dăm măcar un mic exemplu: interzicerea de a intra pe teritoriul României a celor care neagă statalitatea României și încalcă suveranitatea, chiar și simbolic”.

O duritate complet străină politicianului ardelean. Dar nu întîmplătoare. PSD și PNL pregătesc de multă vreme asaltul la zestrea transilvană a AUR, zestre în creștere vertiginoasă, dar pentru asta era esențial să se debaraseze de UDMR.
Punct ochit, punct lovit.
Fără povara udemeristă în spate se face drum deschis sumețirilor naționaliste. Care nu vor întîrzia cîtuși de puțin, în opinia noastră”, a scris Bogdan Tiberiu Iacob pentru Inpolitics.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate