ACTUALIZARE 10.10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit în România, pentru o vizită oficială.
Demnitarul ucrainean a fost așteptat la aeroportul Otopeni de către Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.
Zelenski a fost primit, apoi, la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis.
Conform comunicatului de presă al președinției, discuțiile dintre Iohannis și Zelenski vor „permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.
Totodată, Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”.
„Astăzi am reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în ciuda condiţiilor extrem de dificile. Este şi o decizie strategică pentru Uniunea Europeană”, a spus Iohannis.
Președintele a arătat, astfel, că România nu condiționează accesul Ucrainei la UE de respectarea drepturilor românilor din această țară.
Singura mențiune despre românii din Ucraina este „însărcinarea” celor două Guverne să rezolve problema așa-zisei „limbi moldovenești” pe care Kievul o folosește pentru a diviza artificial românii.
Declarația „a însărcinat guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și limba «moldovenească», cu respectarea tuturor aspectelor juridice”.
Această problemă a fost ridicată de ani de zile de partea română, dar fără convingere și cu efecte zero la Kiev.
Zelenski: România ne-a acordat sprijin militar și umanitar
La rândul său, Zelenski a spus că este recunoscător pentru ajutorul militar și umanitar al României în timpul războiului.
„România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră”, a spus Zelenski, potrivit traducerii oficiale.
Preşedintele ucrainean a precizat că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria sa.
„Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România. România ne-a acordat sprijin şi militar şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm faptul că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a transmis el.
Cei doi președinți au semnat o declarație politică pentru ridicarea relației dintre România și Ucraina la nivel de parteneriat strategic.
„Am discutat despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea de puncte de trecere noi la graniţa comună, am vorbit şi despre minorităţile naţionale. E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front”, a declarat preşedintele Ucrainei.
El a făcut referire şi la recentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care au afectat şi teritoriul României.
„E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. Vă asigur că România şi Ucraina sunt nişte noduri de securitate, România este o ţară-garant, de asigurare alimentară a lumii întregi. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România care asigură necesităţile pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească ce atacă porturile noastre … Trebuie să facem tot ce e posibil pentru apărarea acestor porturi, ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă”, a mai spus Zelenski.
Acesta a vorbit şi despre cooperarea trilaterală Ucraina – Republica Moldova – România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova.
În acest context, şi-a exprimat convingerea că şi Ucraina şi Republica Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. „E foarte important că România susţine acest proces. Suntem pregătiţi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi România ne susţine”, a adăugat preşedintele ucrainean.
Președintele Zelenski nu a vorbit în Parlament, deși inițial mass-media anunțase acest lucru. Întrebat despre discurs, Zelenski a precizat că nu a pregătit nimic pentru Parlament, dar că va vorbi acolo data viitoare.
În schimb, președintelui Zelenski i s-a aranjat un interviu la Digi24.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Președintele Volodimir Zelenski va vizita, marți 10 octombrie, România, urmând să aibă întălniri cu președintele Iohannis, premierul Ciolacu și cu președinții celor două Camere, Alfred Simonis și Nicolae Ciucă, scrie Hotnews.
Conform surselor news.ro, Zelenski va ține și un discurs în fața plenului reunit al celor două camere, de la ora 16:30.
Potrivit unor surse citate de News.ro, preşedintele Ucrainei ar putea să depună o coroană şi la Monumentul Eroilor din Parcul Carol. Vizita preşedintelui Ucrainei în România nu a fost anunţată încă oficial şi este prima vizită a acestuia în ţara noastră de la începutul războiului.
Premierul Șmîhal anunțase din august că Zelenski va vizita România „în curând”.
Președintele a arătat, astfel, că România nu condiționează accesul Ucrainei la UE de respectarea drepturilor românilor din Ucraina? Asta se poate numi presedinte? Este doar un carlig de rufe.
România dă totul pe gratis.
Pentru România politrucii nu pun condiții, însă pentru ei pun condiții: îşi vând sufletul, dacă primesc beneficii materiale pentru ei şi odrasle.
Zely să plece acasă cu coada între picioare, nu-i dăm nimic. E un actor șarlatan, o coadă de topor a globaliștilor. Basarabia, Bugeacul, Transnistria până la Bug, Insula Șerpilor, Maramureșul de Nord și Pocuția sunt teritorii istorice ale românilor. Oficial sunt 410.000 români în Ucraina care n-au nici un drept. Neoficial sunt peste 1 milion. În 2014 românii din Cernăuți erau batuți pe stradă de neonaziștii din Sectorul de Dreapta. Centrului cultural românesc din Cernăuți i s-au spart geamurile atunci. Asta e Ucraina. Cei care duceau cărți comunităților de români din Ucraina în anii 2000 erau prinși pe stradă de securitate, bătuți bine, amenințați cu moartea dacă se mai întorc, și expulzați în România. Asta e Ucraina, o țară neonazistă plină de mafioți și extremiști.
A aflat zelensky ca nu au cox in parlament decat iarba de aceea nu a mai mers
Dan Diaconu:
Faptul că Zelenskyi și-a anulat discursul din Parlamentul României ne dă speranțe. Înseamnă că staff-ului său i-a fost frică. La fel și cozilor de topor de aici.
Parlamentul României este așadar singurul Parlament dintre cele vizitate de Zelenskyi de care i-a fost frică! Atât de frică încât a renunțat să mai recite discursul său buruienos. Ăsta e un semn bun. Înseamnă că acolo, în Parlament, încă mai sunt voci, chiar dacă puține.
Azi, dragii mei, am fost mândru că sunt român. Neputându-se adresa Parlamentului – care este organul suprem de conducere a țării – Zelenskyi de fapt a semnalizat ceea ce știm toți: sprijinul Ucrainei se face strict prin metode ascunse și ilegale, iar cei care semnează pentru acele acțiuni sunt pasibili de pușcărie.
Repet: România e singura țară în care clovnul de la Kiev n-a putut să-și facă numărul. Mulțumesc tuturor celor care încă mai gândesc românește și care l-au pus pe fugă pe actorașul ratat!