luni, decembrie 9, 2024
ACTUALITATEUcraina dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia și le acuză că...

Ucraina dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia și le acuză că sfidează UE. De cealaltă parte, România intenționează să prelungească doar cu 30 de zile restricțiile pentru cereale, în timp ce fermierii bulgari au ieșit la protest

Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru refuzul lor de a renunța la interzicerea produselor agricole ucrainene, a declarat reprezentantul comercial al Ucrainei Taras Kachka pentru Politico într-un interviu exclusiv.

Interdicțiile celor trei țări din Europa Centrală au scopul de a-i proteja pe fermierii din acestea. Partidul de guvernământ al Poloniei, PiS, este deosebit de dornic să oprească fluxul, deoarece se bazează în mare parte pe electoratul rural, care este afectat de creșterea exporturilor agricole ucrainene.

„Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere legal. Și de aceea vom începe procedurile legale mâine”, a spus Kachka duminică seara, adăugând că Ucraina se pregătește să riposteze împotriva exporturilor poloneze de fructe și legume.

Cele trei țări s-au revoltat împotriva Comisiei Europene, care vinerea trecută a decis să permită vânzarea de cereale ucrainene în întreaga UE.

Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene în urma deciziei Comisiei de a pune capăt restricțiilor.

„În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană”, a spus șeful comercial al Ucrainei.

Kachka a susținut că sfidarea deschisă împotriva Bruxelles-ului de către Polonia, Ungaria și Slovacia nu a fost doar o chestiune internă pentru UE, ci a ridicat ceea ce el a numit „cea mai mare preocupare sistemică” – dacă partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

„De mulți ani, Comisia Europeană este negociatorul comercial și instituția de politică comercială pentru întreaga UE. Și obișnuiam să lucrăm pe această bază”, a spus Kachka, adăugând: „Abordarea sistemică a Budapestei și Varșoviei de ignorare a poziției instituțiilor UE în politica comercială, cred că va fi o problemă pentru UE în general, pentru că există nu există unitate acolo”, a spus el.

Kievul intenționează să dea în judecată țările la Organizația Mondială a Comerțului, mai degrabă decât prin propriul acord comercial cu UE.

„Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre din UE față de partenerii comerciali și de propria lor Uniune, deoarece aceasta poate influența și alte state.”, a mai zis el.

În timp ce Slovacia a extins pur și simplu interdicția anterioară a UE pentru patru tipuri de cereale, Polonia a impus interdicții suplimentare asupra făinii și furajelor ucrainene în weekend. Ungaria, a spus Kachka, merge și mai departe și interzice încă 25 de produse, inclusiv carnea.

„Aceste interdicții arbitrare sunt ridicole”, a spus Kachka.

„Cred că Ungaria face o declarație politică că vrea să blocheze comerțul cu Ucraina și, de asemenea, să ignore complet Bruxelles-ul. Și de aceea cred că aceasta este o mișcare foarte îndrăzneață împotriva amândurora din Budapesta.”, a adăugat el.

Ce face România în privința cerealelor ucrainene?

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, România ar putea să prelungească măsura de interzicere a cerealelor ucrainene cu încă o lună. Precizările lui Ciolacu vin după ce fermierii români au cerut Guvernului să interzică importul de cereale din Ucraina.

„În primul şi în primul rând a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei. Pe aceeași logică a venit și prim-ministrul al Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control foarte riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea și astăzi. Nu că ar fi interzis Ciolacu, sau a băgat Guvernul o interdicție la vamă. A fost un «gentleman’s agreement» între mine și prim-ministrul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare în nicio vamă ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment.

Astăzi așteptăm, așa a spus premierul Ucrainei, o propunere de licențiere pe care să o discutăm. În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului agriculturii, economiei, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricția prelungită.

Vreau să-i asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an și ceva.

Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României și a doua înțelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm și cu Comisia. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicție”, a declarat Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Între timp, fermierii bulgari au blocat astăzi vama Giurgiu – Ruse, în semn de protest față de decizia de la Bruxelles prin care se solicită țărilor est-europene să ridice restricțiile față de importul de cereale ucrainene.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Daca Ucraina doreste sa intre in UE sau NATO, Romania si celelalte tari din est trebuie sa spuna VETO acestor nesimtiti si nemernici.

  2. România trebuie sa prelungeasca restrictile pentru produsele agricole cancerigene ucrainiene pe timp nelimitat. Sa le cumpere Franta, Germania si celelalte tari din Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE