luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEUcraina a declarat o porțiune din granița cu România, drept „cale navigabilă...

Ucraina a declarat o porțiune din granița cu România, drept „cale navigabilă interioară”. Kievul plănuiește lucrări pe o suprafață de 95 de km, care ar avea efecte grave asupra Deltei Dunării

Guvernul de la Kiev a declarat o porțiune a graniței comune cu România drept „cale navigabilă interioară”, relevă Digi24. Este vorba despre o porțiune a brațului Chilia, mai precis între Vâlcov și Ismail Ceatal. Canalul de navigație „Vâlcov – Ismail Ceatal” care apare în studiul companiei Nibulon este, de fapt, brațul Chilia al Dunării, care constituie granița dintre România și Ucraina. Spre deosebire de „Vâlcov – Ismail Ceatal”, canalul Bâstroe se află integral pe teritoriul Ucrainei, pornind din brațul Chilia și terminându-se după 12 kilometri, în Marea Neagră.

Numai că partea ucraineană consideră acest sector al Dunării, Vâlcov – Ismail Ceatal, în lungime de peste 90 de kilometri, ca fiind „cale navigabilă interioară a Ucrainei”, printr-o hotărâre a guvernului de la Kiev, luată anul trecut, cu puțin înainte de invazia rusă.

Mai precis este vorba despre o hotărâre luată pe 9 februarie 2022.

Toate acestea apar într-un studiu realizat de compania care vrea să realizeze lucrările, Nibulon.

„Canalul de navigație Vâlcov – Ismail Ceatal, în acord cu Rezoluția Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 136, din 9 februarie 2022, este o cale navigabilă interioară a Ucrainei, având următoarele dimensiuni aprobate: lungime 95,445 km; lățime 120 m; adâncime 8,23 m (de la nivelul mării); în legătură cu adâncimea proiectată de 8,23 m, se face precizarea «adâncime nerealizată din cauza neterminării lucrărilor»”, se arată în studiul Nibulon.

Momentan adâncimea medie a brațului Chilia este circa patru metri. Adâncirea brațului ar mări și mai mult volumul de apă transportat de acest braț al Dunării, care oricum are circa 60% din debitul Dunării, ceea ce ar duce la scăderea nivelului apei în celelalte zone ale Deltei Dunării, cu consecințe mari asupra biodiversității, avertizează experții de mediu citați de Digi24.

Reamintim că premierul Ciucă l-a chemat la consultări pe ambasadorul Ucrainei la București pe tema canalului Bâstroe.

Astăzi, liderul opoziției, George Simion, l-a acuzat pe premier că știa de lucrările la Bâstroe de peste 8 luni.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate