ACTUALITATETVR 1 difuzează al doilea sezon din seria documentară „Omul și timpul”

TVR 1 difuzează al doilea sezon din seria documentară „Omul și timpul”

Seria documentară „Omul şi timpul” continuă la TVR 1 cu al doilea sezon, în fiecare duminică, de la ora 19.00. Mişcarea reformistă iniţiată în Cehoslovacia de Alexander Dubček deschide, pe 4 iulie, seria de zece episoade în premieră, informează un comunicat de presă.

Sezonul al doilea al seriei documentare „Omul şi timpul” începe duminică, 4 iulie, de la ora 19.00, la TVR 1. În primul dintre cele zece episoade, Rafael Udrişte va analiza, pas cu pas, alături de istoricul şi cercetătorul CNSAS Florian Banu, mişcarea reformistă cunoscută drept „Primăvara de la Praga”.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, tancurile sovietice au intrat în Praga şi în alte mari oraşe cehe şi slovace. Astfel se punea capăt, cu violenţă, mişcării pentru libertate aparută în Cehoslovacia odată cu venirea la putere a lui Alexander Dubček. În ianuarie 1968, Moscova îl numise pe Alexander Dubček în funcţia de şef al Partidului Comunist Ceh, în locul lui Antonin Novotny. De origine slovacă, acest politician, care rezistase ocupaţiei naziste, a început o reformă politică şi economică ce ar fi dus la o ruptură iminentă de Uniunea Sovietică.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Într-o ţară în care cenzura era severă şi libertatea de expresie aproape inexistentă, Dubček a restabilit libertatea presei, a desfiinţat cenzura ziarelor, radioului şi televiziunii publice şi a lansat conceptul de „socialism cu faţă umană”. Acestă mişcare reformistă este cunoscută în istoria recentă sub numele de „Primăvara de la Praga”.

Un bun strateg, Dubček era totuşi precaut. El a încercat să reformeze Cehoslovacia încet, evitând în special mişcări de revoltă colectivă. Şi aceasta pentru că amintirea Revoluţiei Maghiare din 1956 şi mai ales amintirea reprimării ei sângeroase erau încă vii în memoria tuturor. Chiar şi aşa, fără să facă gesturi ostentative, reformele lui Dubček nu au fost privite cu ochi buni nici de Moscova şi nici de ţările membre ale Pactului de la Varşovia. În consecinţă, Uniunea Sovietică şi aliaţii săi din lagărul socialist, mai puțin România, vor pune capăt Primăverii de la Praga la mijlocul lunii august 1968.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai exact, în noaptea de 20 spre 21 august 1968, ţările Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia. Aproximativ 500.000 de soldaţi şi 7000 de tancuri au permis sovieticilor să ocupe Cehoslovacia în de 24 de ore. Avioane militare sovietice au luat cu asalt aeroportul din Praga. Cehii nu au putut respinge acestă invazie. Orice formă de rezistenţa armată a fost înăbuşită imediat. Aşadar, cehii au reacţionat subversiv. Timp de o săptămână, Radio Praga Liberă, un post de radio clandestin, a făcut cunoscută lumii întregi agresiunea militară a URSS faţă de Cehoslovacia. Alexander Dubček nu va fi îndepartat de la putere imediat. El va rămâne în funcţia de Secretar General al Partidului Comunist cehoslovac până în aprilie 1969. Ca urmare a invaziei sovietice, mai mult de 70.000 de cehi au ales exilul. Singura ţară care nu a participat la acest act de agresiune a fost România. De ce? Vom afla duminică, în primul episod al celui de-al doilea sezon „Omul şi timpul” de la TVR 1.

Odată cu reprimarea Primăverii de la Praga, sovieticii au arătat că pot interveni oricând, în orice ţară socialistă, atunci când autoritatea lor este contestată.

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre şi a vecinilor noştri sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”. Pe parcursul a zece episoade ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte, „Omul şi timpul” continuă să ne introducă în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului. Emisiunea se vede duminica, de la ora 19:00, la TVR 1.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...