ACTUALITATETribunalul Constituțional polonez consideră Convenția Europeană a Drepturilor Omului parțial incompatibilă cu...

Tribunalul Constituțional polonez consideră Convenția Europeană a Drepturilor Omului parțial incompatibilă cu Constituția Poloniei. „Îngrijorări serioase“ la Consiliul Europei

Tribunalul Constituțional al Poloniei a emis miercuri o decizie în care neagă dreptul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a se pronunța în spețe legate de numirile judecătorilor polonezi și consideră ca fiind incompatibile cu Constituția poloneză părți ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, relatează agențiile AFP și Reuters.

„Articolul 6 al Convenției (…), în măsura în care include Tribunalul Constituțional în definiția sa a unei instanțe, nu este compatibil” cu Constituția Poloniei, motivează președinta Tribunalului Constituțional al Poloniei, Julia Przylebska.

Este „o zi mare pentru statul de drept și suveranitatea poloneze”, a transmis pe Twitter ministrul adjunct polonez al justiției, Sebastian Kaleta, salutând ”oprirea unei noi tentative ilegale de interferență externă în sistemul (judiciar) polonez”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Curtea Constituțională se debarasează de o hotărâre a CEDO care încalcă sistemul nostru” judiciar, a adăugat Kaleta. Hotărârea Tribunalului Constituțional al Poloniei vine în urma unei solicitări din partea Ministerului Justiției polonez de a se pronunța asupra unui verdict prin care CEDO a considerat ilegală modalitatea de numire a judecătorilor în cadrul Tribunalului Constituțional polonez.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Anterior, într-un verdict separat, CEDO a considerat de asemenea ilegală noua cameră disciplinară creată în cadrul Curții Supreme poloneze. Crearea acestei camere disciplinare a agravat conflictul dintre Varșovia și Bruxelles pe tema statului de drept, iar Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre prin care cere Varșoviei să suspende activitatea acestei camere.

Această hotărâre a fost considerată neconstituțională de Tribunalul Constituțional polonez, care a contestat implicit întâietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre și a iritat astfel și mai mult Bruxellesul.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) – și Convenția Europeană a Drepturilor Omului pe baza căreia emite verdictele – are jurisdicție asupra statelor membre ale Consiliului Europei, așadar fără vreo legătură cu Uniunea Europeană sau cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dar contestatarii reformelor judiciare poloneze au apelat la fiecare dintre aceste instanțe supranaționale.

Întrucât guvernul polonez nu a dizolvat respectiva cameră disciplinară, CJUE a emis o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi. Anterior, CJUE a mai stabilit o amendă împotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, a declarat că ”Polonia nu poate și nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză – n.red.)” din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună ”fărădelegii”, el cerând în paralel Tribunalului Constituțional polonez să se pronunțe asupra legalității acestor amenzi.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că Polonia trebuie să desființeze noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curții Supreme înainte ca Bruxellesul să-i aprobe PNRR-ul.

În timp ce Bruxellesul consideră reformele judiciare poloneze o tentativă de control politic asupra justiției, guvernul de la Varșovia susține că Polonia are nevoie de aceste reforme pentru a elimina corupția din sistemul judiciar.

Decizia Tribunalului Constituțional al Poloniei potrivit căreia Convenția Europeană a Drepturilor Omului este incompatibilă cu Constituția acestei țări provoacă ”îngrijorări serioase”, a reacționat miercuri secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, relatează AFP.

„Hotărârea de astăzi a Tribunalului Constituțional al Poloniei este fără precedent și provoacă îngrijorări serioase”, se arată într-un comunicat, amintind că ”cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, între care Polonia, s-au angajat să garanteze drepturile și libertățile prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, notează Agerpres.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...