luni, ianuarie 20, 2025
ACTUALITATETot „legionarii” sunt de vină? Sistemul Energetic Național, în prag de COLAPS:...

Tot „legionarii” sunt de vină? Sistemul Energetic Național, în prag de COLAPS: nu mai poate funcționa fără importuri zilnice masive

Sistemul Energetic Național (SEN) nu mai poate funcționa fără importuri masive. Chiar și Ministerul Energiei recunoaște această situație, într-un proiect de Hotărâre de Guvern, scrie Cotidianul.

Deși, privind în jur, am putea crede că grupări misterioase de „legionari” cu vârste între 50-60 de ani sunt responsabili de această situație, realitatea este puțin diferită.

Ministerul Energiei însuși a recunoscut că România a făcut tot ce i-a cerut Uniunea Europeană în materie de energie, dar acum este dependentă de importuri.

Suntem siliți să importăm 3.000 de MW la consumuri de 8.200 – 8.500 MW, ca să asigurăm necesarul intern. Aceste importuri masive, foarte aproape de capacitatea maximă a rețelei, se fac pentru că nu avem suficientă producție internă, dar și pentru că, se arată în documentul citat, pentru că trebuie să livrăm, la rândul nostru, current în Ucraina și Republica Moldova.

Azi, ca de obicei, importul de electricitate reprezintă prima sursă de energie a țării. Suntem nevoiți să importăm constant peste 2.200 MW(zilele trecute, pe fondul acalmiei vremii, ajunsesem la maximul posibil al rețelei – 3.000 MW) pentru că nu putem produce suficient în intern. Din datele OPCOM, operatorul bursei de energie, azi importul este făcut majoritar din Ungaria, ajungând, la orele 20.00, ca tot importul să fie din Ungaria. În alte zile însă, acest import bine majoritar din Bulgaria, pentru că ungurii și cu bulgarii fac cu schimbul să alimenteze România cu electricitate.

Sursele noastre de producție rămân deficitare, cu termocentralele pe gaze fiind pe primul loc – 1600 MW. Azi bate ceva vântul, așa că putem conta și pe ceva energie eoliană – 1.400 MW. Apele de la Hidroelectrica produc foarte puțin, în nota obișnuită a ultimelor săptămâni, adică aproximativ 1.200 MW, pentru că jumătate din capacitatea hidrocentralei Porțile de Fier 1 este indisponibilă, pentru că este o avarie structurală la două grupuri.

Cărbunele aproape că nu mai contează, la o producție de 800 MW.

SEN este într-o situație care poate fi denumită aproape “catastrofală”, pentru că este complet dependent de importuri. Aceste importuri masive, foarte aproape de capacitatea maximă a rețelei, se fac pentru că nu avem suficientă producție internă, dar și pentru că, se arată în documentul citat, pentru că trebuie să livrăm, la rândul nostru, curent în Ucraina și Republica Moldova. Mai mult, avem și problema regenerabilelor, eoliene și fotovoltaice, care aduc mari dezechilibre în SEN, dezechilibre care nu mai pot fi acoperite de capacitățile existente.

„Având în vedere rolul României în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și deciziile de închidere a unor capacități pe cărbune în contextul procesului de decarbonizare, ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, pe fondul trendului înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum (de exemplu, conform CNTEE Transelectrica SA, în intervalul orar 17:00-18:00 al zilei de 14 noiembrie 2024 importurile au acoperit peste 35% din necesarul de consum, respectiv raportat la un vârf de sarcină de 8539 MW importurile au reprezentat 2938 MW)”, se arată într-un document al Ministerului Energiei pentru declararea centralei Mintia de “importanță națională”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE