În fiecare zi, un număr tot mai mare de români se întoarce în țară. Potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică (INS), în medie, 130.000 de români se întorc acasă, în fiecare an, după o perioadă petrecută în străinătate.
Unii aduc ca argument creșterea economică a României, în timp ce alții se simt străini în țările în care locuiesc.
Raul Plevan, un român care a trăit 11 ani în Marea Britanie, a ales să revină acasă. El a precizat că „într-o țară necunoscută, nu dau doi bani pe tine”.
„Ei sunt reci ca nație, ești într-o țară necunoscută, nu dau doi bani pe tine. Am pornit de la nivelul cel mai de jos, livrând, sărind pe containere, de la manager în România”, povestește Raul Plevan, care s-a stabilit la Oradea, cu soția sa.
Aceeași opinie o are și Dragomir Murvai, care s-a întors din Belgia.
„Oricât de bine te-ar vedea lumea, tot străin ești, asta e țara noastră, aici e cel mai bine!”, a spus el.
Sebastian Moza a venit și el acasă, tocmai din Italia.
„Nu pot să spun că este foarte ușor, mai ales că am avut câteva tentative pentru a ne întoarce înapoi. Am călcat orice orgoliu și am zis să rămânem în România”, a precizat Moza.
Factorul economic este și el important: „În ultima perioadă, 4-5 ani, se vede o schimbare foarte importantă”, spune și Dacian, român stabilit în Londra.
Potrivit datelor INS, în 2023 s-au întors acasă 83.000 de români.
În seria de articole „Tot acasă e mai bine”, puteți citi sute de povești ale românilor care s-au întors acasă, din Canada, SUA, Marea Britanie, Germania sau Țările Nordice.
Mulți dintre ei au citat faptul că în România încă mai există libertate, dar și o atmosferă de normalitate, propice pentru creșterea copiilor.