ACTUALITATETomasz Sakiewics, redactor-șef la Gazeta Polska: Rusia și Germania încearcă să zdrobească...

Tomasz Sakiewics, redactor-șef la Gazeta Polska: Rusia și Germania încearcă să zdrobească obiectivul Poloniei de independență energetică

În contextul războiului declarat al Bruxellesului împotriva Poloniei și Ungariei, este dificil să nu observăm un alt război în desfășurare în legătură cu controlul surselor de energie și, în special, al gazelor naturale. Ambele conflicte sunt legate de poziția dominantă a Berlinului și de sprijinul tacit al Moscovei.

Nimeni nu ar trebui să fie convins de dominația Germaniei în Uniunea Europeană. Mai mult, participarea Germaniei la formarea politicii energetice în Europa Centrală este clară de ceva timp. Această situație s-a produs în principal datorită construcției ambelor conducte de gaz Nord Stream, care sunt o încercare de a omite Europa Centrală din furnizarea de gaze rusești și de a se asigura că Berlinul este principalul intermediar în comerțul cu gazul respectiv. Astfel, Polonia nu ar fi în măsură să evite șantajul rusesc, făcându-se totodată dependentă de Germania, care la rândul său ar cere comisioane.

Desigur, Polonia fiind obligată să cumpere acest gaz, el ar fi mai scump decât cel din ​​Germania. Datorită acestui fapt, economia poloneză ar fi necompetitivă, deoarece ar depinde de resurse venite din afara țării.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Singurul răspuns la acest plan geopolitic este ca Polonia să meargă mai departe în ceea ce privește construcția unei surse de gaz independente.

Pe cont propriu, Polonia poate satisface între 20 și 30 la sută din cererea economiei poloneze, care este în creștere. În ultimii 15 ani, Polonia a inițiat mai multe planuri pentru a asigura furnizarea de gaze naturale lichefiate (GNL) prin terminalul de gaz Świnoujście și prin conducta baltică.

Ambele proiecte au fost inițiate pentru prima dată în anii ’90.

Acordul de furnizare a gazului prin Marea Baltică a fost chiar semnat de unul dintre guvernele anterioare ale Poloniei, dar a fost anulat de Alianța de Stânga Democratică (SLD), post-comunistă. Când Lege și Justiție (PiS) au venit la putere pentru prima dată, în 2005, a restabilit aceste proiecte și au fost inițiate discuții pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu gaze prin Marea Baltică și crearea unui terminal de gaze.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cu toate acestea, PiS a pierdut puterea în 2007, iar guvernul Platformei Civice (PO) a întrerupt din nou lucrările la țeava baltică. Construcția terminalului de gaze a fost continuată, dar atât de ineficient încât a rămas neterminată. Profitabilitatea acestei investiții a intrat în discuție și atunci când Donald Tusk a semnat un contract de gaz cu Rusia, după moartea președintelui Lech Kaczyński.

Când PiS a preluat din nou puterea în 2015, situația începea să fie inversată în beneficiul Poloniei. Construcția terminalului de gaze a fost terminată și s-au făcut pregătirile pentru construcția conductei baltice. Terminalul de gaz GNL s-a dovedit rapid a fi prea mic, iar construcția pentru dezvoltarea sa a fost inițiată și ar putea fi finalizată în câteva luni.

A fost mult mai greu să asigurăm aprovizionarea cu gaze norvegiene de la guvernul conservator PiS al Poloniei prin țeava baltică, având în vedere cele două încercări eșuate din partea polonezilor sub guvernări liberale, norvegienii fiind neîncrezători. Cu toate acestea, faptul că PiS (care a sprijinit cu fermitate proiectul) și-a menținut puterea atât de mult timp a fost un argument convingător pentru ei.

Pe măsură ce se lucrează atât la proiectul germano-rus, cât și la diversificarea surselor de energie poloneze, presiunea politică asupra Poloniei crește.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Scopul acestor campanii de presiune este prăbușirea guvernului polonez, încetinirea îndeplinirii proiectelor (recentul conflict cu ecologiștii din Danemarca asupra țevii baltice este un bun exemplu) și sancțiuni și amenzi împotriva companiilor care supraveghează investițiile poloneze.

Pentru a atinge aceste obiective sunt utilizate diferite mijloace, inclusiv, din păcate, actorii politici care pretind că sunt de dreapta. Cu toate acestea, există un singur scop final: încetinirea economiei poloneze și forțarea Poloniei să accepte controlul Rusiei și al Germaniei.

Trebuie să ținem ochii larg deschiși, a precizat Tomasz Sakiewics , potrivit Remix News.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Toate Tarile crestine estice “ioropene” trebuie sa se uneasca pentru a stopa tavalugul fascist intru distrugerea si falimentarea Tarilor SUVERANE SI INDEPENDENTE. TREZITI-VA FRATILOR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate