duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATETolontan: Cred că monopolul Google și Facebook asupra presei a ajuns să...

Tolontan: Cred că monopolul Google și Facebook asupra presei a ajuns să fie mai periculos decît amenințarea guvernelor

Cătălin Tolontan, coordonator editorial pentru publicațiile Ringier Libertatea și GSP, a declarat într-un interviu că monopolul companiilor Big Tech, precum Google și Facebook, este mai periculos pentru presă decât autoritatea guvernelor.

El a declarat că multe publicații stau la mâna „zeilor internetului”.

„Cred că monopolul Google și Facebook asupra presei a ajuns să fie mai periculos decît amenințarea guvernelor. Noi, ziariștii, sîntem antrenați să rezistăm cînd scriem despre politicieni, despre oameni de afaceri, despre orice pol de putere. Dar cum să reziști cînd algoritmul Google hotărăște ce se citește și ce nu? Oamenii nu știu, că nu au zilnic sub ochi clasamentul site-urilor, dar în România site-uri precum playtech.ro și capital.ro sînt constant în primele locuri ca trafic. În timpul ăsta, HotNews ajunge rareori în Top 10, iar Adevărul e spre locul 15. HotNews și Adevărul sînt concurența Libertății, de cînd s-a schimbat Libertatea, deci n-aș avea motiv să le complimentez. Dar e o constatare că și ei, ca și noi, produc lucruri serioase, au redacții unde se muncește mult pe subiecte grele. În timpul ăsta, Google Discover, feed-ul de știri creat de Google, promovează știri ușurele. Iar cînd te promovează Google te duci direct în sus. Noi stăm bine, la Libertatea.ro, suntem pe locul 2 în România ca unici lunari, după Digi24.ro, dar mă doare inima cînd văd atîtea publicații bune cum stau la mîna „zeilor Internetului“.”, a declarat Tolontan pentru Cațavencii.

Cătălin Tolontan a vorbit și de diferența dintre ziariștii din prezent și cea a lui Ion Cristoiu sau Cornel Nistorescu. Jurnalistul a scris că generația mai veche e mai curajoasă, pentru că nu sunt presați în „a plăcea publicului pe facebook”.

„Ne dorim să nu scriem pentru state, pentru armate, ci pentru oameni. Am fost să discutăm cu ambasadorul Rusiei. A ieșit un scandal mare, l-am anticipat. Ion Cristoiu a recunoscut, mi s-a părut un gest de mare fairplay, că lui i-a fost frică să facă un interviu cu ambasadorul Rusiei. Din cauza climatului. Venind de la Cristoiu, nu e puțin lucru. Nu înseamnă că sînt mereu de acord cu el, că de foarte multe ori nu sînt. Dar mă uit, totuși, la generația lor, Nistorescu, Cristoiu, Ioanițoaia, au toți ceva în comun. Niciodată nu au tremurat în fața președinților de stat sau a oricui, și-au păstrat libertatea de a fi contra. Ei vorbesc pe scurtătură, noi, cei de după, sîntem parcă uneori mai precauți. Mă gîndesc, poate bat cîmpii, la două explicații. Prima: ei chiar au scris în vremurile acelea îngrozitoare și le-a ajuns cenzura pentru zece vieți. Și a doua: nu par atît de presați în „a plăcea publicului pe Facebook“ pentru că știu că nu există unanimitate, e o iluzie. Nu idolatrizez generația lor, însă văd cît de greu ieșim din bula propriilor susținători. Cînd RISE Project a avut curajul de a publica investigația cu Dan Barna au pierdut în cîteva zile jumătate din donatori. Pentru că oamenii donează, și asta se vede la Recorder, modelul de succes în România la donații, dacă ești un „love brand“. Dar treaba unei publicații de masă, de știri, care povestește realitatea unei țări și a lumii, nu e aceea de a fi iubită. Eventual pot avea încredere în tine, pot să te respecte, dar nu te vor iubi. Că nu te iubește nimeni cînd publici lucruri care enervează pe toată lumea, care zdruncină preferințele politice și credințele noastre”, a mai declarat Tolontan.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

 1. evident:nimic nu e la liber
  akismet e un instrument ILEGAL de cenzurare
  cica faca “protectia contra spamului”
  (imbecilii pot fi pacaliti cu orice;
  hai mai ia un antivirus,
  recomandam Kaspersky sau bitdefender,
  si computeru trebuie injectat-vaccinat)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate