luni, octombrie 2, 2023
ȘTIRITipuri de ambalaje și rolul lor în logistică

Tipuri de ambalaje și rolul lor în logistică

Tipul de ambalaj este o problemă care depășește cu mult protecția produsului. Dimensiunea, materialul și designul ambalajului – în afară de valorile pur estetice apreciate de client – au un impact direct asupra costurilor de depozitare și transport. Prin urmare, deciziile privind alegerea ambalajelor comerciale, colective și de transport sunt adesea de importanță strategică pentru companie. În continuare, vei afla despre criteriile de selectare a ambalajului produsului din punct de vedere logistic. Care este diferența dintre ambalajele comerciale, colective și de transport?

Factorii care determină alegerea ambalajului

Fiecare produs poate fi depozitat în diferite tipuri de ambalaje în același timp. Acestea sunt ambalajele comerciale, folosite pentru depozitarea și protejarea produselor. În această categorie pot fi incluse cutii de carton, folii cu bule sau fulgi ambalare. Despre fiecare în parte, găsești aici mai multe informații. Urmează ambalajele colective, care includ un anumit număr de produse unitare și facilitează vânzarea la scară mai mare. Mai este și ambalajul de transport, care conține un anumit număr de produse sau ambalaje colective. În această categorie intră paleții, containerele sau cutiile de carton de o dimensiune adaptată dimensiunilor paleților.

Unul dintre criteriile importante de selecție a ambalajelor este de a depune eforturi pentru reducerea costurilor directe (achiziționarea materialelor și gestionarea deșeurilor) și a costurilor indirecte (procesele de finalizare și ambalare, manipulare, depozitare și pierderile rezultate din deteriorare).

Iată câteva dintre aspectele de bază care influențează selecția tipului de ambalaj:

  • Proprietățile produsului: de exemplu starea fizică (lichid, solid, gaz), greutatea și volumul, sensibilitatea la factori externi, stabilitatea (dacă se deformează sub presiune), durabilitatea, gradul de risc sau valoare.
  • Procesul de producție și ambalare: decide ce ambalaj unitar și colectiv poate fi utilizat. Forma și dimensiunea acestora depind și de faptul dacă produsele vor fi ambalate manual sau automat.
  • Metoda de transport și depozitare: ar trebui luați în considerare mulți factori diferiți în acest sens, inclusiv înălțimea admisibilă a stivei, timpul de depozitare, metodele de manipulare (unele dintre ele pot genera vibrații nedorite), numărul de operațiuni de încărcare/descărcare sau temperatura si umiditatea în timpul depozitării și transportului.
  • Impactul deșeurilor de ambalaje asupra mediului și posibilitatea de reciclare sau reutilizare a ambalajelor.
  • Puncte de vânzare: ar trebui luat în considerare unde vor fi afișate produsele și cum vor fi manipulate. În comerțul electronic, merită să se acorde atenție experiențelor de unboxing ,deoarece acestea reprezintă primul contact fizic al clientului cu marca și produsul.
  • Legislație și reglementări care specifică cerințe de ambalare: de exemplu standarde tehnice, reguli pentru transportul internațional, reglementări de mediu și transport și etichetarea mărfurilor periculoase.

Ambalajul ca element de creștere a eficienței logisticii

Pentru a identifica corect posibilele modalități de îmbunătățire a managementului ambalajelor, merită mai întâi să se întocmească un inventar al ambalajelor comerciale, colective și de transport utilizate, apoi să se analizeze consecințele unei posibile modificări a tipurilor individuale de ambalaje.

Atunci când se planifică optimizarea ambalajelor în sectorul industrial, merită luate în considerare materialele de ambalare, metodele de transport și depozitare intern și extern, precum și costurile legate de gestionarea deșeurilor. Doar o abordare cuprinzătoare a problemei garantează alegerea corectă a ambalajului ideal pentru nevoile companiei.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate