OPINII„Ticăloșii" mângâiați cu blândețe de Biserică

„Ticăloșii” mângâiați cu blândețe de Biserică

Iată că din nou valul de psihoză nu se mai termină și odată cu venirea toamnei vedem la toate televiziunile aceleași teme care au blocat ecranele începând cu 2020. Dezastru, AȚI, paturi, oxigen, morga plină, etc …doar că de această dată a apărut și o adevărată “apă a vieții” și anume vaccinul, minunat, superb (după spusele unui medic celebru) , așa de „superb”  încât statul este obligat să ne amenințe cu instaurarea unui adevărat apartheid dacă nu îl facem. Lucrurile nu au rămas doar la simple amenințări ci guvernul a făcut pași serioși pentru implementarea segregării pe bază de vaccin. În aceste condiții, ziariștii-acești vigilenți gardieni ai sănătății publice- au început să ridice problema pelerinajelor de toamnă, și bineînțeles începând cu cel de la Iași prilejuit de sărbătorirea Sfintei Parascheva.

Ei bine, pus în fața unei întrebări referitoare la acest subiect, primarul Iașului, domnul Mihai Chirica (un contorsionist ideologic plimbat pe la diverse partide, dar un administrator bun al treburilor publice) a răspuns nonșalant că cel mai probabil o să fie permis accesul numai pelerinilor care posedă green pass. Trecând peste seninătatea cu care politicienii discută despre implementarea unor reglementări de sorginte nazistă, ne preocupă raportarea politicienilor români în general la Biserica Ortodoxă, pentru că atitudinea primarului nu este singulară.

Dacă ne aducem aminte de anul trecut și de restricțiile aberante și total ilogice de care am „beneficiat” din partea Guvernului, pentru sănătatea noastră normal, nu putem să uităm că din toată pleiadă de politicieni ai establishmentului politic absolut nici unul nu a ridicat public problema că Biserica și credincioșii sunt tratați că niște infractori și că este ilogic chiar în context de criză sanitară să păzești cu poliția inclusiv cimitirele. Ei bine, mulți dintre acești politicieni sunt oameni care și-au asumat public statutul de creștini practicanți, mulți dintre dumnealor fiind  invitați permanenți ai diferitelor evenimente organizate cu diverse prilejuri de Biserică și chiar onorați cu multe ordine și distincții bisericești.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu toate acestea, de multe ori, pe teme sociale sensibile, politicieni importanți au susținut idei și reglementări care contravin flagrant moralei creștine. Avem chiar un caz hilar în care un politician care nici măcar nu mai este creștin (după propriile declarații) domnul Dacian Cioloș dar  care a fost medaliat de IPS Andrei Andreicuț. Un alt caz celebru este cel a domnului Liviu Dragnea, care a primit de-a lungul timpului diverse distincții chiar de la Patriarhul Daniel. Aici este o nuanță importantă, distincția oferită de Părintele Patriarh a fost după ce Dragnea s-a implicat în asigurarea fondurilor necesare renovării mănăstirii Putna, un monument de prima importanță pentru istoria noastră și încă nu fusese condamnat pentru că a avut insolența să pretindă redevențe corecte pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.  Dar să nu ne oprim doar la cei mai vestiți…cred că nu există parlamentar sau primar care să nu aibă vreo distincție oferită de Biserică.  Chiar domnul Marcel Vela, cel care a avut genială idee să trimită polițiști înarmați prin biserici chiar în ziua alegerilor este un multiplu medaliat cu tot felul de distincții bisericești. Întrebarea care se pune este în ce măsură Biserica poate să își asume imagistic anumite personaje politice și care este limita acestei asumări.

În mod evident, este absolut normal că un ierarh oarecare să onoreze un om politic care prin activitatea lui a adus beneficii Bisericii, pentru că ierarhii au la îndemână posibilitatea de a onora persoane pentru activitatea lor dar pe de altă parte și de a dojeni în caz că sunt aduse deservicii Bisericii sau când creștinii care prin activitatea lor sunt persoane publice dar susțin idei contrare dogmelor creștine. Mă refer aici desigur  la personaje care se declara creștini, și pe care îi vedem luând cu asalt bisericile cam o dată la 4 ani,  pentru că în lumea „multiculturală” în care trăiam este aiurea să reproșezi unui ateu că nu trăiește după precepte creștine.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dar în practică observăm că mulți dintre ierarhii noștri sunt iuți în a onora persoane care ocupă vremelnic poziții importante în stat dar trec cu vederea elegant derapaje grave ale celor pe care nu demult i-au onorat cu diferite distincții. În schimb dojana funcționează rapid și implacabil asupra subordonaților și asupra oamenilor „de jos”. Acest dublu standard este total lipsit de sens pastoral pentru că generează frustrări și o părere generală că ierarhia este despărțită de proprii credincioși , în schimb este foarte apropiată de potentații zilei, lucru care aduce grave deservicii Bisericii în general. Oare cum au receptat cei peste 70 000 de voluntari care s-au implicat în strângerea de semnături pentru Referendumul pentru Familie dar și în promovarea ulterioară a lui când fix a doua zi când s-au aflat rezultatele, doamna Gabriela Firea de exemplu, (multiplă medaliată cu tot felul de distincții bisericești) a declarat că este timpul să „ne mai modernizăm și noi în gândire” ?  și aceste declarații au rămas nesancționate public de Biserica.

 În mod evident această abordare este total greșită mai ales în situația actuală în care au început să ocupe funcții importante politicieni tineri foarte bine ideologizați pe la diverse cursuri rapide organizate de defuncta CEU cu sediul la Budapesta și pentru care o distincție oferită de Biserica este doar un subiect de glume și de dispreț . Chiar și în cazul unor personaje mai rafinate în lupta politică vedem că subiectul „Biserica” este abordat în manieră indiferentă pentru că în acest moment, clasa politică de pe malurile Dâmboviței se teme mai mult de stăpânii de la Bruxelles decât de tracțiunea politică posibilă a Bisericii. În mod evident aceste calcule sociologice s-au dovedit oarecum greșite lucru dovedit de ultimele alegeri unde clasa politică s-a pomenit cu 10% dintre locurile din Parlament ocupate de niște „iobagi” care nu au avut până acum nici o legătură cu politică.

Dacă analizăm scenă politică în acest moment descoperim că directivele  transmise de la Comisia Europeană sunt susținute imediat de majoritatea politicienilor, și promovarea  valorilor naționale definitorii pentru  noi ca neam sunt că și inexistente  la nivel de discurs public. În aceste condiții alipirea Bisericii de aceste personaje politice urâte din ce în ce mai tare de populație este cel puțin contraproductivă, chiar dăunătoare. Mai mult decât atât nu poți să apari pe aceeași scenă cu oameni politici care susțin și promovează public idei total contrare cu cele care formează fundamentul credinței creșține. Și ajungem în situația de inadecvare fragrantă în care s-a pus Înalt Prea Sfințitul Teofan anul trecut când s-a trezit mulțumind autorităților(nu știm pentru ce) spre stupoarea credincioșilor prezenți la sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Festivismul și triumfalismul încă prezent în capul multor slujitori ai Bisericii este rezultatul unui „autism” social și a unei lipse de informații corecte de la baza Bisericii. Când rapoartele către superiorii unei instituții ajung de la baza așa de „cosmetizate” încât nu mai au nici o legătură cu realitatea acea instituție este în mare pericol. Ei bine, cred că și din acest punct de vedere, noi ortodocșii suntem în mare pericol. Dacă urmărim știrile Trinitas Tv descoperim că există programe naționale masive de catehizare a tinerilor, ticluite de tot felul de specialiști, vedem o stare generală festivistă în care toate sunt prezentate frumos, mulțimi de credincioși care nu au absolut nici o nemulțumire etc. Limbajul de lemn care ne aduce aminte de vremurile „cârmaciului neobosit” este bonus. În realitate, avem probleme majore în a ține în Biserica tineri care provin din familii creștine, clipul în care PF Daniel a conferit o distincție domnului Liviu Dragnea a fost viral pe toate grupurile de credincioși și orice fel de contact al ierarhilor cu diverși potentați ai zilei (președinte, premier, miniștrii etc) este urmat de un potop de înjurături tocmai din cauza lipsei de reacție fermă când „puternicii zilei” adoptă tot felul de măsuri împotriva creștinilor. Aceste lucruri sunt vizibile extrem de ușor doar dacă aruncăm o privire rapidă pe grupurile mari de credincioși de pe paginile de social media.

În aceste vremuri delicate  credincioșii simt nevoia că ierarhii lor să fie mult mai aplecați spre problemele sociale curente, și să fie mult mai combativi în a îi apără mai ales că din ce se observă autoritățile statului  sunt din ce în ce mai „neprietenoase” cu creștinii.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

  1. Cred că autorul are dreptate. Clerul, mai ales episcopii, au devenit un fel de “papi” infailibili. La cea mai mică obiecție ești anihilat. La ora actuală BOR nu zice nimic de posibilitatea apariției DICTATURII. Ba din contră, chiar dacă nu a promovat vaccinarea, tace. Sinodul a introdus in rânduiala Sfintei Liturghii o rugăciune pentru încetarea “bolii molipsitoare”, la sfârșitul slujbei. Este o inovație fără rost, deja la ectenii si Vohodul mare s-au făcut rugăciuni pentru sănătatea credincioșilor. Este o lingușire pe lângă autoritățile oprimante. Servilism!
    Cât despre tineri, vai de ei! După ce că în orele de religie iau materia in bășcălie, mai sunt și absenți din Biserică. Le-a mai dat voie CCR-ul să se și retragă de la ora Religie, fără motiv. Din 1990 până acum, cu predarea Religiei nu s-au umplut bisericile de tineri. De ce? Pentru că, dacă nu au temelia credinței, pusă de părinții, nu ai ce zidi ca dascăl, e o cauză pierdută.

  2. ACEST MIHAI NEAMȚU DACĂ SE IMBOLNAVEA GRSV DE COVID PRECUM SE LAUDĂ ACUM CRED CĂ NU MAI AVEA CHEF SĂ SCRIE ARTICOLE. FSCE PROPAGANDĂ PENTRU ACEST VACCIN SATANIC. SĂ SE VACCINEZE EL CU TOT NEAMUL LUI.

  3. trist si adevarat, clerul BOR este avid de relatii, conexiuni si protectie din partea statului. Parohi, stareti, episcopi nu sunt interesati de tineri sau de credinciosi in general, pe care ii socotesc literalmente ‘turma’, ci doar de facut poze cu orice fel de politruc sau de functionar de la primarie. atitudinea asta a indepartat pe multi.

  4. Stăpînirea și-a băgat oamenii peste tot de sute de ani. Cum pot lăsa Biserica de-o parte?
    Atîta vreme cît preotul își ține slujba și se ține de rînduieli este de-ajuns. La predică poți să stai sau să nu stai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate