miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATEThe New York Times | Epidemiolog la Oxford spulberă toată retorica de...

The New York Times | Epidemiolog la Oxford spulberă toată retorica de până acum: Nu există nicio dovadă că măștile protejează în vreun fel. Punct! Raportul ar trebui să fie ultimul cui al acestui sicriu

Bret Stephens a publicat un articol în The New York Times în care prezintă rezultatele studiilor efectuate de epidemiologul Tom Jefferson de la Oxford.

„Cea mai riguroasă și cuprinzătoare analiză a studiilor științifice efectuate cu privire la eficacitatea măștilor pentru reducerea răspândirii bolilor respiratorii, inclusiv a Covid-19, a fost publicată la sfârșitul lunii trecute. Concluziile sale, potrivit lui Tom Jefferson, epidemiologul de la Oxford, care este autorul principal, sunt lipsite de ambiguitate.

„Nu există nicio dovadă că  măștile fac vreo diferență”, a spus el jurnalistei Maryanne Demasi. „Punct!”, a adăugat epidemiologul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dar măștile N-95, spre deosebire de măștile chirurgicale sau din material de calitate inferioară?

„Nu fac nicio diferență, nimic din toate acestea”, a spus Jefferson.

Dar studiile care i-au convins inițial pe factorii de decizie să impună obligativitatea măștii?

„Au fost convinși de studii nerandomizate, de studii observaționale greșite”, a mai spus epidemiologul.

Dar utilitatea măștilor împreună cu alte măsuri preventive, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea fizică sau filtrarea aerului?

„Nu există nicio dovadă că multe dintre aceste lucruri fac vreo diferență”, a adăugat Jefferson.

Jefferson și 11 colegi au efectuat studiul pentru Cochrane, o organizație nonprofit britanică care este considerată standardul de aur pentru analizele sale ale datelor privind îngrijirea sănătății. Concluziile s-au bazat pe 78 de studii randomizate controlate, șase dintre ele în timpul pandemiei de Covid, cu un total de 610.872 de participanți în mai multe țări. Acestea au urmărit ceea ce a fost observat pe scară largă în SUA: Statele cu obligativitatea măștii nu s-au descurcat mai bine împotriva Covid decât cele fără.

Mai mult, analiza nu demonstrează că măștile adecvate, purtate corespunzător, nu au avut niciun beneficiu la nivel individual. Oamenii pot avea motive personale întemeiate să poarte măști și pot avea disciplina de a le purta în mod constant. Alegerile lor sunt ale lor.

Scepticii care au fost batjocoriți cu furie și cenzurați ocazional ca „dezinformatori” pentru opoziția față de purtarea obligatorie a măștii au avut dreptate. Experții care au susținut mandatele au greșit. Într-o lume mai bună, cel din urmă grup ar trebui să-și recunoască eroarea, împreună cu costurile sale fizice, psihologice, pedagogice și politice considerabile.

Spre exemplu, Rochelle Walensky, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a pus sub semnul întrebării analiza Cochrane din cauza numărului considerat mic de studii randomizate controlate specifice Covid-19 și a insistat că îndrumările agenției sale privind purtarea măștii în școli nu se schimbă. Dacă se întreabă vreodată de ce popularitatea  CDC continuă să scadă, ar putea să se uite la ea, să demisioneze și să lase pe seama altcuiva agenția“, mai susține autorul Bret Stephens.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Probabil că nici asta nu se va întâmpla: nu mai trăim într-o cultură în care demisia este văzută ca un curs onorabil pentru funcționarii publici care eșuează la locul de muncă.

Când oamenii spun că „au încredere în știință”, ceea ce se presupune că vor să spună este că știința este rațională, empirică, riguroasă, receptivă la informații noi, sensibilă la preocupările și riscurile concurente. De asemenea: umilă, transparentă, deschisă la critici, sinceră cu ceea ce nu știe, dispusă să admită greșeala.

Pozițiile CDC nu mai reprezintă vreunul dintre aceste lucruri. Se transformă într-un complice involuntar al dușmanilor autentici ai rațiunii și ai științei – teoreticienii conspirației și vânzătorii ambulanți de vindecare – prin reprezentarea atât de prost a valorilor și practicilor pe care știința ar trebui să le exemplifice.

De asemenea, trădează mentalitatea tehnocrată care are obiceiul neplăcut de a presupune că nimic nu este vreodată în neregulă cu planurile birocrației, cu condiția să nu-i stea nimeni în cale și fiecare să execute ordine atâta timp cât o cere oficialitatea. Aceasta este mentalitatea celor care credeau cândva că China a oferit un model de mare succes pentru răspunsul la pandemie.

Obligativitatea măștii a fost o intenție prostească de la început. Este posibil să fi creat un fals sentiment de siguranță și, prin urmare, permisiunea de a relua viața semi-normală. Nu au făcut aproape nimic pentru a aduce siguranța în sine. Raportul Cochrane ar trebui să fie ultimul cui al acestui sicriu.

Există o lecție finală. Ultima justificare pentru măști este că, chiar dacă s-au dovedit a fi ineficiente, ele păreau a fi un mod relativ ieftin, intuitiv eficient de a face ceva împotriva virusului în primele zile ale pandemiei. Dar „a face ceva” nu este știință și nu ar fi trebuit să fie o politică publică. Iar oamenii care au avut curajul să spună atât de multe meritau să fie ascultați, nu tratați cu dispreț. S-ar putea să nu primească niciodată scuzele pe care le merită, dar justificarea ar trebui să fie suficientă“, își încheie autorul articolul.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate