Tetraevanghelul caligrafiat şi miniat pe pergament de ieromonahul Spiridon, în urmă cu cinci secole, va fi în centrul expoziţiei „Biserica Domnească 525 ani de istorie”, ce va fi găzduită de Muzeul de Artă Piatra-Neamţ. În jurul datei de 24 iunie, de sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele – Drăgaica), zi de hram al Parohiei „Sfântul Ioan Domnesc”, vor avea loc mai multe evenimente culturale şi liturgice la Piatra Neamţ.
Expoziţia „Biserica Domnească 525 ani de istorie” va fi organizată de Complexul Muzeal Naţional Neamţ, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, pentru a marca 525 ani de la ctitoria Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” de către Ştefan cel Mare.
„Proiectul expoziţional şi editorial se datorează invitaţiei lansate de parohia âSfântul Ioan Domnescâ instituţiei noastre de a se alătura evenimentelor consacrate aniversării a 525 de ani de la ridicarea lăcaşului de cult de către Ştefan cel Mare, âomul care s-a dovedit pilduitor cu prisosinţă pentru toate vremurile şi pentru toate domeniile de activitateâ. Piesa centrală a expoziţiei este reprezentată de Tetraevanghelul caligrafiat şi miniat pe pergament de Ieromonahul Spiridon, de la Mănăstirea Putna, comandat de Ştefan cel Mare, la 23 aprilie 1502, pentru ctitoria sa de la Piatra-Neamţ”, se arată într-un comunicat de presă remis de Complexul Muzeal Naţional Neamţ.
Considerat o adevărată capodoperă muzeografică a culturii medievale româneşti, Tetraevanghelul a avut o odisee remarcabilă, mai precizează sursa citată.
Copiat la Mănăstirea Putna de către Ieromonahul Spiridon în 23 aprilie 1502, a fost donat de Ştefan cel Mare bisericii Curţii Domneşti din Piatra-Neamţ ca, în 1615, cartea de cult să ia drumul Camenitei din Podolia, luată fiind de trupele polone.
„Către sfârşitul secolului al XIX-lea (1868), manuscrisul a fost probabil răscumpărat din Camenita, restaurat şi repus în drepturile sale sacre, în cadrul bisericii âSfântul Nicolae Domnescâ din Iaşi. O serie de ex-librisuri ştampilă, cu titulatura Muzeului Naţional de Antichităţi din Bucureşti, dovedesc că, la sfârşitul secolului al XIX-lea, cartea de cult a intrat în colecţiile muzeului administrat de Alexandru Odobescu şi, ulterior, de Grigore G. Tocilescu”, se mai arată în comunicatul Complexului Muzeal Naţional Neamţ.
Tetraevanghelul a făcut parte din inventarul tezaurului istoric al României care a luat drumul Rusiei ţariste în 1917, de unde s-a întors, în perioada comunistă (1956), împreună cu o parte din valorile istorice şi arheologice, restituite de Moscova, ca urmare a bunelor relaţii dintre România şi URSS din acea vreme.
Manuscrisul Ieromonahului Spiridon a intrat, pentru o anumită perioadă de timp, în evidenţa Muzeului Naţional de Artă al României.
Odată cu deschiderea oficială a Muzeului Naţional de Istorie a României, în 1971, Tetraevanghelul a fost transferat definitiv în patrimoniul celui mai mare muzeu al ţării.
„Excepţionalul bun cultural a fost studiat şi publicat de dr. Ginel Lazăr, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României. Vizitatorii vor putea afla astfel, din expoziţie, informaţii legate de conţinutul manuscrisului şi date despre călugărul Spiridon, caligraf iscusit, format în şcoala mănăstirii Putna, al cărui dascăl a fost însuşi egumenul Paisie, vestit tahigraf şi miniaturist. Un bogat material vizual surprinde evoluţia lăcaşului de cult de-a lungul secolelor XIX-XX, evidenţiind statutul ctitoriei lui Ştefan cel Mare de centru al vieţii spirituale şi culturale a comunităţii din urbea Piatra”, arată Complexul Muzeal Naţional Neamţ.
O parte din odoarele aflate în prezent în patrimoniul Parohiei „Sfântul Ioan Domnesc” vor putea fi admirate şi ele în cadrul expoziţiei organizate la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, în perioada 23 iunie – 23 iulie 2023.
IPS Mitropolit Teofan va sluji la Piatra Neamţ
În cadrul sărbatoririi a 525 de ani de zidirea Bisericii Domneşti Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piatra Neamţ şi a hramului oraşului vor avea loc şi alte evenimente. La ora 10.00, vor fi aduse la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” moaşte ale Sfântului Martir Voievod Constantin Brâncoveanu de la Parohia Sfânta Mahramă din Iaşi. La Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ va avea loc începând cu ora 13.00, conferinţa Biserica Domneasca Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul Piatra Neamţ – 525 de ani de istorie, la care va fi invitat artistul popular Grigore Leşe. Vernisajul expoziţiei „Oraşul artiştilor” la Galeria de Artă Lascăr Vorel din Piatra Neamţ va avea loc începând cu ora 16.00. De la ora 17.00 va avea loc vernisajul Expoziţiei Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon dăruit Bisericii Sfântul Ioan Domnesc de către Voievodul Ştefan cel Mare în anul 1502, adus la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, pentru prima dată, de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi Preasfinţitul Benedict Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, vor săvârşi la Parohia Sfântul Ioan Domnesc din Piatra Neamţ, începând cu ora 18.00, slujba Vecerniei în cinstea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ocrotitorul oraşului. De asemenea, conform tradiţiei, clericii şi credincioşii vor merge în procesiune cu sfintele moaşte pe străzile din centrul municipiului Piatra Neamţ, informează Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
A doua zi, la sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi Preasfinţitul Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, vor săvârşi Sfânta Liturghie la Parohia Sfântul Ioan – Domnesc din Piatra Neamţ cu ocazia hramului bisericii şi a oraşului.