ACTUALITATETârgul iconarilor şi al meşterilor cruceri, până duminică, la Muzeul Ţăranului Român

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri, până duminică, la Muzeul Ţăranului Român

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri se desfăşoară în acest sfârșit de săptămână, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, informează Agerpres.

Evenimentul îşi propune să redescopere frumuseţea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiţionale şi îndeosebi icoanelor, au anunțat organizatorii printr-un comunicat de presă.

„Structura târgului rămâne ca întotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrând prin prăznicare, sfinţi protectori, sărbătorile mari, heruvimi desprinşi din cetele îngereşti – Crucea în variante ne-împuţinate, toate zugrăvite şi închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, cruciţe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte şi lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre”, precizează sursa citată.

Totodată, organizatorii le adresează copiilor şi adulţilor invitaţia de a descoperi „cum desenau iconarii vechi izvoadele şi zugrăveau icoanele, pictând pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se însemnează şi se încrustează pristolnicele şi icoanele de vatră” în cadrul unor ateliere ţinute de artişti şi meşteri iconari.

Preţul biletului de intrare la târg este pentru adulţi – 8 lei, pentru pensionari – 4 lei, iar pentru studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei. Elevii beneficiază de intrare liberă pe perioada vacanţelor şcolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite