marți, martie 18, 2025
ACTUALITATETârgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri, la Muzeul Național al Țăranului Român,...

Târgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri, la Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 14-17 septembrie

Muzeul Național al Țăranului Român organizează, în perioada 14-17 septembrie, Târgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri, o tradiție de peste două decenii.

„An după an, prăznuim împreună Ziua Crucii cu un târg-expoziție unde publicul vizitator poate descoperi obiecte-simbol (icoane pictate pe sticlă și lemn, cruci, pristolnice, obiecte de cult, incrustații în lemn, reprezentări iconografice contemporane în diferite tehnici și materiale) care reafirmă identitatea și specificitatea instituției noastre”, au anunțat organizatorii, printr-un comunicat de presă.

Astfel, Muzeul de la Șosea devine, timp de patru zile, locul în care iconari și meșteri cruceri continuă să recupereze frumusețea meșteșugului și a obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult.

„Alături de icoană, crucea este semn nealterat, viu și plin de semnificații profunde. Forța obiectelor transpare din fiecare expunere în parte, dând valoare estetică și, totodată, fiind accesibilă oricui își dorește o (re)întoarcere către înțelesul meșteșugului. Iconarii și meșterii cruceri sunt însoțiți și de meșteșugari din sfere conexe: manufacturarea scoarțelor, a ceramicii și a lemnului”, se menționează în comunicat.

De la târg nu vor lipsi dulciurile de casă, mierea și produsele apicole, plantele de leac, fructele și florile de toamnă.

De asemenea, copiii și adulții vor avea ocazia să să descopere cum lucrau iconarii vechi izvoade și zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și incrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari. Introducem în structura atelierelor și un atelier de ceramică pentru copii și adulți, orientat spre experimentare.

În premieră, în acest an se va organiza și un atelier de prelucrare a pământului copt (terracotta), pentru „o experiență tactilă și vizuală fascinantă”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE