ACTUALITATESute de jandarmi, chemaţi în instanţă pentru a deconta amenzile date cetățenilor...

Sute de jandarmi, chemaţi în instanţă pentru a deconta amenzile date cetățenilor pe perioada pandemiei

Pe rolul instanțelor din România se află sute și chiar mii de procese împotriva polițiștilor și jandarmilor care au emis procese verbale de contravenție invocând nepurtarea măștii, pe baza unor filmări de la proteste. Mai mult, reclamanții cer și plata de daune morale, de circa 100.000 de lei pe fiecare proces verbal, iar jandarmii vor fi obligați să le achite din propriile salarii, scrie Național.

„Am început să câștigăm în instanță dosarele pentru anularea proceselor verbale. Toți jandarmii care au dat amenzile, în momentul în care vor pierde procesele, și le vor pierde, vor plăti din banii lor, pentru că există Ordonanța Guvernului 121/1998”, ne-a declarat mr (r) dr. ing. Dan Băzăvan, președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor. Potrivit OG 121/1998, răspunderea materială este angajată pentru pagubele în legătura cu formarea, administrarea și gestionarea resurselor financiare și materiale, provocate de militari din vina acestora și în legătură cu îndeplinirea serviciului militar sau a atribuțiilor de serviciu în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Paza, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Ministerului Justiției. Totodată, militarii răspund material, indiferent dacă, după producerea pagubei, mai au sau nu calitatea de militar, se mai arată în ordonanță.

Președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor, mr (r) dr. ing. Dan Băzăvan, ne spune că principalul scop al proceselor împotriva jandarmilor pe persoane fizice este de a inspira frică, pentru a-i împiedica pe aceștia să mai amendeze oameni nevinovați. „În dosarele de până acum, judecătorii le-au admis doar în parte lipsa calității procesuale pasive.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Astfel, instanța a spus că, în eventualitatea în care se va constata vinovăția autorității și va fi anulat procesul-verbal, se va analiza dacă jandarmul poate fi obligat la plata de daune morale și despăgubiri pentru discriminare. Noi am cerut daune morale pentru lezarea demnității, onoarei, reputației și pentru trăirile psihice prin care am trecut. Iar atât amenzile anulate, cât și despăgubirile vor trebui plătite de cineva, iar acest cineva sunt polițiștii și jandarmii, pentru că unitățile vor face cercetări administrative și se vor îndrepta împotriva lor. Oricum, indiferent ce sume vor aproba judecătorii pentru daune morale, data viitoare jandarmii se vor gândi de două ori înainte dacă ne amendează sau nu. Pe mine nu mă interesează daunele în mod special, ci mă interesează să inspir frică în rândul jandarmilor, ca data viitoare să nu mai amendeze cetățeanul nevinovat”, ne-a precizat mr (r) dr. ing. Dan Băzăvan.

Activistul civic Aurelian Popa ne spune că la acțiunile de contestare a proceselor verbale are patru capete de cerere. Una de anulare a procesului verbal, pentru că nu a fost legitimat și nu i s-a întocmit procesul verbal, amenzile fiind date în baza unor filmări sau în baza unei identificări vizuale în care acesta nu purta masca de protecție. „Al doilea capăt de cerere este cel de discriminare, pentru că eu am fost tratat diferit în situații identice față de alți protestatari, iar al treilea este pentru daune morale și am cerut 100.000 de lei pentru fiecare proces verbal, iar în practică se poate acorda de către instanță cam 10% din această sumă. Dacă la 20 de procese pe care le am eu nu o să primesc nicio daună morală, mă duc la CEDO și tot le obțin. Al patrulea capăt de cerere îl am doar la unele procese, pentru că ANAF mi-a trimis somații de executări silite în condițiile în care eu nu am primit procesele verbale acasă”, a declarat Aurelian Popa.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

7 COMENTARII

 1. Foarte bine,inainte sa dea amenda sa gandeasca,e legala amenda ,nu este legala amenda.Jandarmeria sa nu respecte legi ilegale emise de acest guvernn suspect.

 2. Ploaie de vara se cheama asta.
  Ce fel de tara suntem noi ma intreb daca ne tratam cetatenii ca pe niste sclavi?
  Oricum pentru minte personal dezamagirea vis-a-vi de poporul roman este nemarginita.
  Nu pot sa concep un popor mai dezbinat decat romanul. Solidaritate,empatie,devotament au ramas doar niste cuvinte in dex-ul limbii romane nu mai sunt valori in sufletul romanului .
  Faptul ca mai sunt intr-o tara cu milioane de locuitori 10-20 de capete rasarite este ceva nesemnificativ.

 3. cazul celui mai grav:
  -noaptea,”interdictie”,
  duba de jandarmi a interceptat o familie,
  parintii cu 2 copii “cu probleme”:
  200 de milioane,atat v-am dat amenda,
  urla un dement in uniforma,
  200 de milioane!

  (e nepotrivit un blestem pe capul familiei tortionarului?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate