miercuri, martie 19, 2025
ACTUALITATESuma colosală pe care românii o cheltuie pe suplimentele alimentare. Medicii trag...

Suma colosală pe care românii o cheltuie pe suplimentele alimentare. Medicii trag un semnal de alarmă

Bogdan Chițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că piața suplimentelor alimentare a crescut considerabil în ultimii ani, ajungând la o valoare de 1,3-1,4 miliarde de euro, informează Fanatik.ro.

Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a subliniat că, potrivit estimărilor, piața suplimentelor alimentare este acum egală cu piața medicamentelor generice și a medicamentelor care pot fi eliberate fără prescripție medicală.

Potrivit sursei citate, Bogdan Chițoiu a declarat că se dorește o reglementare mai strictă în ceea ce privește suplimentele alimentare, motiv pentru care Consiliul Concurenței este în discuții cu Ministerul Sănătății pentru a găsi o soluție favorabilă în acest sens. Potrivit acestuia, este păcat ca românii „să dea atâţia bani pe nişte lucruri cu o utilitate scăzută”.

Potrivit unui studiu, realizat de Consiliul Concurenței în anul 2020, piața suplimentelor alimentare s-a dublat față de anul 2015. În ceea ce privește medicamentele fără prescripție, s-a înregistrat o creștere de 55%.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Medicii atrag atenția că, în ceea ce privește suplimentele alimentare, nu s-a dovedit efectul benefic al acestora, iar faptul că acestea sunt disponibile fără a fi recomandate de către un medic, poate crea efecte negative, din cauza modului în care sunt utilizate sau prin interferența cu alte tratamente.

„Suplimentele alimentare au o singură „calitate”, seamănă cu medicamentele. Sunt ambalate precum medicamentele, sunt în pastile sau în comprimate, la fel ca medicamentele, iar asta face ca populația să le asimileze medicamentelor, deși ele nu sunt medicamente. Dacă aducem în discuție și medicamentele ce se vând fără prescripție, confuzia între medicamente și suplimente este aproape imposibil de evitat.

Efectele negative sunt cele legate de faptul că de marea, imensa, majoritate a suplimentelor alimentare n-avem nevoie. Trebuie văzut care sunt beneficiile reale pentru organismul uman, ori noi nu avem beneficii demonstrate. În medicină, dovezile sunt studiile clinice, iar la suplimente ele nu există. Deci nu avem beneficii demonstrate. Până la proba contrarie, nu avem beneficii”, a declarat, pentru Fanatik, Sorin Paveliu, medic primar de medicină internă.

Potrivit medicului, faptul că suplimentele nu sunt testate reprezintă o adevărată problemă.

„Problema este că multe dintre aceste suplimente fac rău. Nu pentru că ar fi toxice în sine, ci pentru că nefiind luate controlat ci numai după reclamele de la televizor, oamenii le iau fără să le coreleze cu patologia pe care o au. Așa se face că unii pacienți ajung să facă accidente hemoragice în urma unor laxative, de exemplu, alții își tratează adenomul de prostată în loc să se ducă să vadă dacă nu cumva e vorba de un cancer de prostată, alții iau vitamine fără să realizeze că excesul de vitamine este la fel de toxic ca orice este excesiv.

La fel, așa zisa creștere a imunității este o fantasmă, iar toate astea sunt doar pe declarații, nu există niciun studiu în spatele lor care să demonstreze cel mai mic adevăr din cele clamate în suplimentele alimentare”, a mai declarat, pentru Fanatik, medicul Sorin Paveliu.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE