Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a transmis direct din plenul Parlamentului European că înţelege dezamăgirile României şi Bulgariei, care sunt justificate, de aceea dorește să pună pe agenda Consiliului UE tema extinderii spațiului Schengen, informează Fanatik.ro.
Trebuie menționat faptul că Suedia deține președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie – iunie 2023.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymplevei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a fost cel care a anunțat, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, că premierul suedez a transmis că țara sa vrea să pună pe agenda JAI chestiunea extinderii Schengen.
„Chiar acum, în plenul Parlamentului European, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen. Știu că asta așteaptă România și Bulgaria.
Să sperăm că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg”, a scris Tomac pe pagina de Facebook.
„Înțelegem dezamăgirile Romaniei si Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit să spun că dorim să punem pe ordinea de zi în Consiliu extinderea spațiului Schengen, pe președinția noastră”, este declarația lui Ulf Kristersson.
Potrivit Fanatik.ro, data la care va avea loc prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene este 25-27 ianuarie.
Declarația premierului suedez vine la câteva zile după ce reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a declarat că până nu va fi încheiat un acord cu ţările care s-au opus aderării României și Bulgariei, țara sa nu va iniția un vot privind admiterea celor două la Spațiul Schengen, în Consiliul UE.
„Noi am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum.
În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu.
Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a declarat Danielsson, pe 10 ianuarie.