ACTUALITATESUA | Președintele Joe Biden recunoaște genocidul împotriva armenilor comis de Turcia

SUA | Președintele Joe Biden recunoaște genocidul împotriva armenilor comis de Turcia

Statele Unite se pregătesc să recunoască faptul că uciderea și deportarea sistematică a mai mult de un milion de armeni de către Imperiul Otoman la începutul secolului XX a fost genocid, după ce președintele Joe Biden a folosit acest cuvânt, sâmbătă, la marcarea a 106 ani de la evenimente.

Afirmațiile lui Biden vin după ce Casa Albă a evitat, timp de zeci de ani, să folosească acest cuvânt, de teamă să nu alieneze Turcia, prețios aliat la Marea Neagră.

Turcia a reacționat cu furie, Ministrul de externe Ankara afirmând că țării sale „nu i se vor da lecții de istorie de către nimeni”. De cealaltă parte, Armenia a transmis că apreciază „poziția de principiu” a lui Biden ca fiind un pas către „restaurarea adevărului și a justiției istorice”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prin afirmațiile sale Biden respectă o promisiune de campanie pe care a făcut-o în urmă cu un an – comemorarea anuală a Zilei Memoriei Genocidului Armean – aceea de a recunoaște faptul că evenimentele care au început în 1915 au fost un efort deliberat de distrugere a armenilor.

În timp ce președinții anteriori au oferit reflecții sumbre ale momentului întunecat din istorie, au evitat studios folosirea termenului de genocid din îngrijorarea că ar complica relațiile cu Turcia, un aliat NATO și o putere importantă în Orientul Mijlociu.

Dar Biden a militat pentru a face din drepturile omului un ghid central al politicii sale externe. El a susținut anul trecut că eșecul de a numi genocid atrocitățile împotriva poporului armean ar deschide calea pentru viitoarele atrocități în masă. Se estimează că 2 milioane de armeni au fost deportați – dintre care 1,5 milioane au fost uciși în evenimentele cunoscute sub numele de Metz Yeghern.

„Poporul american îi onorează pe toți acei armeni care au pierit în genocidul care a început astăzi cu 106 ani în urmă”, a spus Biden într-un comunicat. „Afirmăm istoria. Nu facem asta pentru a da vina, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va repeta niciodată”.

Primul ministru armean Nikol Pașinian a declarat într-o scrisoare adresată lui Biden că recunoașterea genocidului „este importantă nu numai în ceea ce privește respectarea memoriei a 1,5 milioane de victime nevinovate, ci și în prevenirea repetării unor astfel de infracțiuni”.

Oficialii turci au răspuns imediat.

„Respingem și denunțăm în termeni cei mai puternici declarația președintelui SUA cu privire la evenimentele din 1915 făcute sub presiunea cercurilor armene radicale și a grupurilor anti-Turcia”, a replicat Ministerul Turc de Externe într-o declarație.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a scris pe Twitter că „cuvintele nu pot schimba istoria sau o pot rescrie” și Turcia „a respins complet” declarația lui Biden.

Cu câteva minute înainte de anunțul lui Biden, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis un mesaj către comunitatea armeană și Patriarhul bisericii armene prin care solicita să nu se uite „cultura coexistenței” turcilor musulmani și armenilor creștini. El a spus că problema a fost „politizată de terți și transformată într-un instrument de intervenție împotriva țării noastre”.

Pe 24 aprilie 1915, autoritățile turcești au ucis câteva sute de lideri religioși și intelectuali armeni, ceea ce a rămas consemnat în istorie drept începutul genocidului asupra armenilor din Turcia. Peste 1,5 milioane de armeni au pierit atunci, chiar de mâna conducătorilor țării ai cărei cetățeni erau. Din păcate, statul român a adoptat poziția turcească asupra evenimentelor și refuză în continuare să denumească evenimentele de-atunci drept „genocid”, deși foarte multe țări europene au luat această măsură.

Biserica Armeană a luat decizia de a-i canoniza pe toți cei 1,5 milioane de oameni uciși între 1915 și 1923.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...