Cercetările făcute publice miercuri arată că este puţin probabil ca blocările stricte – în special cele care afectează activitățile tinerilor – să reducă decesele pe termen lung, ci chiar le pot crește, informează Daily Mail, citat de Cuvântul Ortodox.
Studiul Universității din Edinburgh a luat în calcul diverse scenarii de lockdown și a constatat că, deși ar putea proteja spitalele, ar putea, de asemenea, să prelungească pandemia și să împiedice formarea imunității de turmă, precizează sursa citată.
Studiul Universității din Edinburgh a luat în calcul diverse scenarii de lockdown și a constatat că, deși ar putea proteja spitalele, ar putea, de asemenea, să prelungească pandemia și să împiedice formarea imunității de turmă.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că e nevoie de o strategie diferită de cea pentru o epidemie de gripă în cazul coronavirusului – iar accentul ar trebui să fie pus pe protejarea persoanelor în vârstă și a celor vulnerabile.
Principalul autor al cercetării, profesorul Graeme Ackland de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Dacă un vaccin nu va apărea în mod miraculos și să se aplice întregii populaţii în următoarele șase luni, atunci este puțin probabil ca închiderea societății să reducă numărul total de decese.”
Expertul în simulare computerizată a adăugat: „Lockdown-urile, în esență, doar amână aceste decese și împiedică întărirea imunității… în unele cazuri rezultând mai multe decese pe termen lung.”
„Ieșirea din orice epidemie este imunitatea de turmă, care apare atunci când sunt infectați suficienţi indivizi din cadrul populaţiei, astfel încât virusul nu se poate răspândi.
Trebuie să ne concentrăm pe protejarea persoanelor în vârstă care vor fi afectate de coronavirus, nu pe a persoanelor care nu vor fi.”
Studiul a constatat, de asemenea, că închiderea școlilor „duce la mai multe decese totale din cauza Covid-19” decât dacă li s-ar permite să rămână deschise.
Acest lucru e cauzat de faptul că previne formarea imunității de turmă în rândul celor sănătoși și tineri, care se confruntă cu un risc minuscul de a muri din cauza acestei boli.
Virusul ar reveni de îndată ce măsurile care implică închiderea școlilor vor fi ridicate, infectând populații mai vulnerabile și ducând la „mai multe decese, dar mai târziu. ”
Studiul, care a fost finanțat în parte de o structură guvernamentală, a fost efectuat întrucât un număr tot mai mare de oameni de știință de top au semnat o declarație prin care se cere ca viața să poată reveni la normal pentru toți, în afară de persoanele în vârstă și vulnerabile.
Până seara trecută, peste 9000 de medici și experți medicali au aprobat Declarația Great Barrington care susține imunitatea de turmă.
Un studiu separat publicat miercuri a constatat că 86% dintre victimele coronavirusului nu prezintă cele trei simptome principale, deşi rezultatul testului este pozitiv.
În plus, s-au pus întrebări tot mai insistente cu privire la eficacitatea restricțiilor de tip lockdown, deoarece cifrele au arătat că noile reguli nu au reușit să reducă coronavirusul în aproape niciuna dintre zonele care le-au adoptat în ultimele două luni.
Studiul Universității din Edinburgh – lansat miercuri – a fost publicat în British Medical Journal, coordonat de Royal Society și finanțat de UK Research and Innovation, o organizaţie guvernamentală.
Autorii au declarat că descoperirile lor susțin apelurile pentru protejarea persoanelor în vârstă, în timp ce restul societății revine la normal pentru a-și clădi imunitatea.
Cercetătorii au spus că 97% din decesele provocate de Covid-19 apar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, comparativ cu doar 5% în timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918.
Au ajuns la concluzia că atenuarea pandemiei „necesită, aşadar, o strategie diferită de cea din cazul unei epidemii de gripă, cu un accent mai mare pe protecția persoanelor vârstnice și vulnerabile”.
Studiul a constatat că distanțarea socială a fost mai eficientă în reducerea deceselor atunci când a fost aplicată doar în situaţia de peste 70 de ani, decât atunci când este practicată de întreaga populație.
Acesta a spus că este inevitabil ca o fracțiune mare din populație să fie infectată, dar că „numărul final al deceselor depinde în primul rând de distribuția în funcție de vârstă a celor infectați și nu de numărul total”.
Politica guvernamentală se concentrează pe reducerea cazurilor de covid-19 în toate grupele de vârstă, folosind măsuri precum închiderea puburilor și interzicerea adunărilor a mai mult de şase persoane, cu unele excepţii.
Cu toate acestea, autorii au sugerat că o strategie alternativă care să vizeze minimizarea deceselor ar putea fi mai eficientă.
Studiul a arătat că acest lucru ar presupune „concentrarea pe măsuri de distanțare socială mai stricte asupra căminelor de îngrijire, unde oamenii sunt supuşi unui risc de deces mai mare, mai degrabă decât asupra şcolilor, unde riscurile nu sunt probabile”.
Autorul principal, profesorul Ackland, a adăugat: „Închiderea studenților în sălile lor universitare și prevenirea amestecării persoanelor din casele de îngrijire vor avea același efect asupra reducerii cazurilor, dar un efect diferit asupra deceselor”.
Studiul a supus unei reevaluări un model al profesorului Neil Ferguson și al colegilor săi de la Imperial College din Londra, care a prezis că sute de mii de decese vor avea loc dacă nu se iau măsuri pentru a opri răspândirea covid-19.
Acesta a confirmat rezultatele esenţiale ale raportului profesorului Ferguson.
Noua analiză sugerează că blocarea strictă impusă de Boris Johnson în martie a redus cu succes nevoia acută de paturi la terapie intensivă, dar a prelungit și pandemia covid-19.
Profesorul Ackland a spus că acest lucru ar duce la mai multe decese pe termen lung din cauza coronavirusului, cu excepția cazului în care un program eficient de vaccinare va fi implementat în următoarele șase luni, lucru pe care experții îl văd a fi puțin probabil.
El a spus: „Pe termen scurt, închiderea școlilor a ajutat la reducerea severității primului val, până la punctul în care spitalele Nightingale n-au mai fost necesare, dar decizia ne-a lăsat mai vulnerabili la valurile ulterioare de infectare”.
Cercetătorii au folosit un model numit „CovidSim”, care iterează acțiunile indivizilor care merg acasă, la școală, la serviciu, la universitate și la spital.
Paul McKeigue, profesor de epidemiologie genetică și genetică statistică la Edinburgh, a declarat că rezultatul lucrării este în concordanță cu tema generală a „protecției ţintite” susținute în Declarația Great Barrington despre care a informat ieri Daily Mail.
El a adăugat: „Dacă nu va fi disponibil un vaccin, singurele decese care ar fi prevenite prin lockdown-uri ar fi decesele suplimentare rezultate din supraîncărcarea ce a fost prevăzută a serviciului de sănătate”.
Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la Universitatea din Edinburgh, a adăugat: „Rezultatul scos în faţă – cum că închiderea școlilor în martie ar putea duce la un număr mai mare de decese în timp – este interesant și poate cauza unele îngrijorări. De fapt, acest rezultat se aplică unui scenariu punctual și probabil nerealist și nu ar trebui interpretat ca o predicție.”
„Cu toate acestea, această concluzie paradoxală aruncă o oarecare lumină asupra dezbaterii actuale legate de permisiunea de a crește imunitatea de turmă.”
Creșterea cazurilor covid în ultimele zile, în Marea Britanie și în alte țări, a declanșat dezbateri intense cu privire la modul în care ar trebui tratată pandemia.
În timp ce se înregistrează cazuri în creștere într-o serie de orașe din nordul Angliei, prim-ministrul are în vedere o serie de măsuri care ar putea fi anunțate înainte de sfârșitul săptămânii, inclusiv închiderea totală a sectorului horeca în punctele fierbinți.
Profesorul Calum Semple, membru al grupului consultativ științific al Guvernului pentru epidemii, a recomandat să se ia în considerare un scurt lockdown național pentru a încetini virusul.
Downing Street a respins miercuri cererea Declarației Great Barrington pentru schimbarea strategiei în cazul covid.
Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat: „Am analizat întreaga gamă de opinii științifice pe parcursul acestei pandemii și vom continua să o facem. Dar nu este posibil să ne bazăm pe o ipoteză nedovedită cum că este posibil ca persoanele care sunt supuse unui grad scăzut de risc, în cazul în care contractează virusul, să evite transmiterea ulterioară celor care prezintă un risc mai mare și care, prin urmare, s-ar confrunta cu o șansă mai ridicată să ajungă în spital sau, mai rău, într-o unitate de terapie intensivă.”
Purtătorul de cuvânt a recunoscut că măsurile de blocare au avut un impact asupra sănătății, dar a adăugat: „Merită, de asemenea, să subliniem faptul că o altă motivaţie crucială a fost necesitatea de a proteja Institutul Naţional de Sănătate, astfel încât să poată continua să ofere îngrijiri și tratamente critice pentru boli precum cancerul”.
Ideea impunerii unor restricții suplimentare milioanelor de persoane care s-au confruntat cu restricții de blocare timp de săptămâni întregi a fost întâmpinată cu un răspuns mânios ieri.
Primarul din Greater Manchester, Andy Burnham, a declarat că miniștrii se confruntă cu „un val periculos de nemulțumire în nord”.
În Burnley, aflat în lockdown local din 21 iulie, rata infecției a crescut de peste 20 de ori, de la 21 la 434 la 100 000 de locuitori.
(Articol tradus de siteul Cuvântul Ortodox).