miercuri, martie 19, 2025
ACTUALITATEStudii: Utilizarea rețelelor sociale afectează sănătatea mintală a adolescenților

Studii: Utilizarea rețelelor sociale afectează sănătatea mintală a adolescenților

Sănătatea mintală a adolescenților este afectată de utilizarea în exces a rețelelor sociale arată un studiu recent.

Cercetările făcute de Institutul de Metodologie Educațională și Prince’s Trust (organizație caritabilă din Regatul Unit) spun că starea de bine și stima de sine sunt similare la băieții și fetele de vârsta școlii primare. Starea de bine a copiilor este afectată de folosirea rețelelor sociale începând de la vârsta de 14 ani, dar în cazul fetelor, sănătatea mintală scade și mai mult după acea vârstă. Lipsa de exerciții fizice este un alt factor ce contribuie la acest fenomen, lipsă amplificată de pandemie, conform studiilor, citate de BBC.

În urma cercetărilor, s-au constatat următoarele:

– Una din trei fete a fost nemulțumită cu aspectul ei fizic până la vârsta de 14 ani, comparativ cu una din șapte până la finalul școlii primare;

– Numărul tinerilor cu posibile boli mintale a crescut la unul din șase, comparat cu unul din nouă, în 2017;

– Băieții cu rezultate slabe în școala primară au o stimă de sine mai scăzută la vârsta de 14 ani decât colegii lor.

Starea generală de bine și de încredere în sine, atât a fetelor, cât și a băieților, scade în timpul adolescenței, fetele experimentând un declin mult mai amplu. În orice caz, se observă că stima de sine se stabilizează în cazul fetelor la finalul perioadei adolescentine, în timp ce a băieților continuă să scadă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Indiferent de starea mintală a unui tânăr, s-a constatat că rețelele sociale folosite în exces au un impact negativ asupra stimei de sine, fetele fiind cele mai predispuse să ajungă la sentimente de depresie sau lipsă de speranță.

Millenium Cohort Study folosește date de la 5000 de tineri din Anglia pentru cercetare. În luna noiembrie s-au făcut examinări pentru a studia efectele pandemiei de coronavirus în rândul acestora. Bugetul familiei, lipsa mișcării și a exercițiilor fizice, problemele materne de sănătate au contribuit și ele la statutul mintal al tinerilor. În schimb, exercițiile fizice regulate, fie ele și în casă, au avut un impact pozitiv. Participarea la activități fizice și sport a scăzut considerabil din cauza închiderii școlilor și a carantinei, afectând negativ sănătatea mintală și starea de bine a tinerilor, spun cercetările.

„Tranziția din copilărie spre adolescență poate fi abruptă și complicată, iar aceste studii subliniază importanța sănătății mintale a tinerilor. Aceasta va deveni o prioritate cu cât impactul pandemiei va scădea. Tinerii au încasat una dintre cele mai dure lovituri odată cu pandemia, deci este mai important ca niciodată ca ei să poată primi susținere în ceea ce privește sănătatea lor mintală în aceste vremuri critice ale vieții lor.”, a spus Jonathan Townsend, directorul executiv Prince’s Trust UK.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE