ACTUALITATEStrigătul dureros al unui aromân de la sud de Dunăre: Grecia shi...

Strigătul dureros al unui aromân de la sud de Dunăre: Grecia shi Serbia vrea asimileara nostår. Romånia este “Tsara Mama” pentru tuts Aromånii din Ballcan

În cursul zilei de azi, Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a cerut convocarea ambasadorului Serbiei la MAE pentru explicații legate de hărțuirea și intimidarea reprezentanților românilor/vlahilor din Timoc.

Potrivit acestuia, a avut loc „un nou episod în care autoritățile sârbe au hărțuit și intimidat reprezentanți ai minorității românilor/vlahilor din Timoc în încercarea de a face imposibil transportul unei donații de carte în limba română, necesară copiilor din clasele primare din Valea Timocului, copii care nu învață la școală limba maternă, din cauza politicii de asimilare etnică forțată, practicată de Serbia.“

Liderul AUR mai precizează că „donația de carte avea toate documentele necesare și valide și a trecut controlul vamal și alte proceduri vamale la punctul de trecere între România și Serbia, Porțile de Fier I, după un control vamal extrem de amănunțit, care a durat inexplicabil de mult, aproape 30 de minute, în comparație cu alte mașini care treceau controlul vamal în câteva minute“, arătându-se mâhnit pe faptul că președintele țării nu i-a nicio măsură pentru apărarea etnicilor români din Serbia ori Ucraina.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La postarea de pe Facebook a lui Claudiu Târziu au comentat foarte mulți cetățeni, aceștia apreciind gestul făcut de senator, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, ca poziție singulară în apărarea drepturilor românilor din afara granițelor țării.

Printre cei care au comentat s-a numărat și un cetățean din Albania, etnic armân, pe numele lui Arben Thanasi.

„Grecia shi Serbia vrea asimileara nostår.Romånia este “Tsara Mama” pentru tuts Aromånii din Ballcan. Romånii suntu fratsi nostri Romånia este Tsara Mama di atuntsia cån in Balcan nu avea nitsi serb shi nitsi grec. S-traeasc Neamulu Romånesc. Facem UNIREA“, a scris aromânul din Albania.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Comentariul a stârnit emoție în mediul online și reprezintă o dovadă a faptului că simțirea românească nu a apus la sud de Dunăre. Căutarea originilor și dorința unor legături mai strânse între românii din România și comunitățile aromâne, meglenoromâne și istroromâne este încă vie în sufletele românești din Balcani.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT