marți, noiembrie 28, 2023
ACTUALITATEStele căzătoare pot fi urmărite cu ochiul liber pe cer: Fenomenul va...

Stele căzătoare pot fi urmărite cu ochiul liber pe cer: Fenomenul va avea o intensitate maximă duminică spre luni

Stelele căzătoare, numite geminide, pot fi observate cu ochiul liber până în data de 17 decembrie, anunță reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Potrivit astronomilor, fenomenul va avea o intensitate maximă în noaptea de duminică spre luni.

„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelația Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc <Geminide>. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea <bolizi> (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, au anunțat reprezentanții Observatorului Astronomic.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

În noaptea de duminică spre luni se vor putea vedea 120 de stele căzătoare pe oră.

„În 2020, maximul curentului cade foarte bine pentru țara noastră: 14 decembrie, ora 3 dimineața. Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, șanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observați din afara orașelor mari. În mod normal se mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori”, au mai anunțat specialiștii.

Conform acestora, stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic.

„Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcție anume în care să priviți. Secretul este următorul: cu cât vă uitați mai mult cu atât veţi vedea mai multe. (…) Geminatele sunt foarte lente așa că puteți admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s”, au mai transmis reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate