luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEVIDEO | Ștefan Popescu, diplomat: România a avut o relație specială cu...

VIDEO | Ștefan Popescu, diplomat: România a avut o relație specială cu China, de care și-a bătut joc. Din păcate, politizăm totul, nu mai avem orizont strategic

Ștefan Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României, a făcut o analiză necruțătoare a statului internațional al țării noastre.

El a spus că România se află la periferia Uniunii Europene și în condițiile pierderilor demografice, viitorul nu se arată bine pentru  țara noastră.

„Suntem o periferie în Uniunea Europeană, din păcate. O țară care se depopulează de la an la an, o țară care se bucură că inaugurează 10 km de autostradă, care-și pierde cea mai importantă resursă, nu are un viitor prea strălucit.

Trăim într-o paralizie a societății și o lipsă de orizont strategic a elitelor care mă lasă perplex”, a spus el, la Marius Tucă Show.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Popescu a declarat că succesele repurtate de Ucraina, precum retragerea rușilor din Herson, sunt succese tactice, dar nu înseamnă că războiul este câștigat. În opinia sa, nu se va ajunge la un tratat de pace, pentru că interesul rusesc este să mențină o stare de tensiune în Ucraina.

„Din punct de vedere tactic, ucrainenii înregistrează succese tactice, operaționale, pe teren. Dar asta nu înseamnă că vor câștiga războiul. Să ne amintim de războiul sovietico-finlandez. În iarna lui 1940, rapoartele venite de pe front îi făceau pe finlandezi să creadă vor reuși un miracol: să-i bată pe sovietici. Și în două săptămâni au picat în cealaltă extremă. Au fost nevoiți să accepte tratatul de la Moscova. Pentru că din punct de vedere strategic, sovieticii au câștigat bătălia rezilienței. Și vedeți atacurile acestea cu rachete împotriva infrastructurii, faptul că Ucraina se golește…Sunt convins că nu va fi un tratat de pace, rușii au nevoie să mențină sabia lui Damocles deasupra capului Ucrainei. Niciodată nu va fi stabilitate în Ucraina, pentru că nimeni nu va investi miliarde de euro ca să riște să mai cadă câte-o bombă din când în când…”, a spus diplomatul și analistul de politică externă.

Popescu a criticat și felul în care decidenții de la București au abordat relația cu China. El a spus că România și-a „bătut joc” de relația pe care a avut-o cu Beijingul.

„România a avut o relație specială cu China, de care și-a bătut joc. S-o spunem fără rezerve.

Nu am menținut nicio linie aeriană cu Beijingul, mi se pare inadmisibil. Franța are cea mare ambasadă la Beijing. Dincolo de competiție, Franța are interese economice, dar asta nu împiedică să porți un dialog cu o țară care poate deveni prima putere mondială.

România mai are doar prezențe reziduale în China, în Africa, din alte zone am dispărut complet.

Suntem occidentali, îmi doresc ca România să fie cât mai prezentă, dar trebuie să-și vadă propriile interese.

României nu-i este interzis să facă afaceri cu China. Este impotența liderilor noștri, lipsa de orizont, curajul. Lucrurile sunt mult mai simple.

Noi înșine ne-am subminat cooperarea cu China. Din păcate, politizăm totul, nu mai avem orizont strategic. Suntem în Europa doar cu numele, gradul de socializare al elitelor noastre se reduce la costume țepene.”, a spus Ștefan Popescu.

El s-a arătat sceptic cu privire la posibilitatea adoptării, de către București, a unei politici suveraniste în viitor.

„Cu cine să faci o politică suveranistă? Doctrina „prin noi înșine” nu va fi reprezentată politic, va fi o lozincă de campanie și apoi va fi uitată de cei care vor câștiga puterea”, a mai declarat analistul.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate