ACTUALITATEȘtefan Forir: Românii din Banatul Sârbesc privesc România așa cum un bărbat...

Ștefan Forir: Românii din Banatul Sârbesc privesc România așa cum un bărbat îndrăgostit își vede iubita. Este patria după care tânjesc și pe care o iubesc necondiționat

Ștefan Aleksandru Forir este un actor român al Teatrului „Tani Fardini” din Galați, dar provine din Banatul Sârbesc, din Vârșeț.

Într-un interviu acordat „Formulei As”, Forir explică faptul că românii din Serbia privesc cu drag către România, „țara-mamă” după care tânjesc.

Actorul spune că românii din acea parte a Serbiei iubesc necondiționat România, fiind foarte uniți.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„ Sunt mult mai patrioți decât românii din Ro­mânia. Poate că intervine și sentimentul de mino­ritate. Sunt foarte uniți și sărbătoresc toate sărbă­torile naționale și religioase împreună. Tânjesc me­reu la țara-mamă. Văd numai pozitiv tot ce este legat de România, o idealizează. Privesc România așa cum un bărbat îndrăgostit își vede iubita. Ro­mantic. Pentru românii din Voivodina, România nu are defecte. Este patria după care tânjesc și pe care o iubesc necondiționat. Adoră istoria Româ­niei, și subiectele istorice se dezbat mereu la me­sele lungi întinse de sărbători naționale sau de hramurile satelor. Trebuie spus că fiecare sat are ansamblul lui folcloric, fanfara lui, trupa lui de teatru, și la hramul fiecărui sat românesc vin cu mic, cu mare, de la oraș sau din alte sate. Noi, ro­mânii din Banatul sârbesc, avem un foarte pu­ternic sentiment de apartenență la comunitate și sun­tem foarte uniți. De exemplu, când doi tineri se că­sătoresc, se adună toată comunitatea de ro­mâni să le ridice casa. Eu, dacă m-aș însura mâine acolo, toată comunitatea ar veni să mă ajute să îmi ridic o casă”, a declarat Forir pentru Formula AS.

Acesta a spus că sârbii nu au avut niciodată ceva de împărțit cu românii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

„Sârbii nu au avut niciodată pro­bleme cu românii. Ura lor nu a fost niciodată orientată către noi, care suntem, ca ei, creștin-ortodocși. Lupta s-a dus între sârbi, croați și bosniaci, a fost și un război religios, pe undeva. Sigur că a fost cumplit, pentru că fuseseră cu toții cetățeni ai Iugoslaviei, compatrioți, vecini, a fost o vărsare de sânge teribilă. Iar românii de acolo, cetățeni iugoslavi fiind, trebuiau și ei să meargă la război, chiar dacă nu era în niciun fel lupta lor”, a continuat tânărul.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...