ACTUALITATEPrimăria Sibiu s-a mișcat în timp record pentru statuia lui Brukenthal: în...

Primăria Sibiu s-a mișcat în timp record pentru statuia lui Brukenthal: în două zile s-au eliberat actele. Pentru cetățeni, durează minim 30 de zile. Certificatul de urbanism al statuii are nr.1784, anul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan!

Dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piața Mare din Sibiu a stârnit deja numeroase controverse.

Pe lângă toate acestea, publicația locală Turnul Sfatului a descoperit faptul că monumentul a fost în ilegalitate până cu două zile înainte de dezvelire.

Mai precis, conform sursei citate, certificatul de urbanism al monumentului a fost emis pe 9 septembrie și poartă numărul 1784. Un număr fatidic, dacă ne gândim că răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, înăbușită în timpul mandatului lui Brukenthal a avut loc chiar în…1784!

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Autorizația de construire a fost primită pe 10 septembrie, cu o zi înainte de dezvelirea statuii.

Pentru cetățeni, eliberarea actelor durează minimum 30 de zile

Graba cu care autoritățile au oferit legalitate statuii contrastează cu felul în care Direcția de Urbanism a Primăriei Sibiu răspunde cererilor cetățenilor obișnuiți. În aceste cazuri, relevă Turnul Sfatului, autoritățile locale nu rezolvă situația în mai puțin de 30 de zile. Uneori durează chiar șase săptămâni.

„La Primăria Sibiu, din oficiu, după cam orice dosar de autorizare de construire depui, în cinci zile ei trimit o adresă că lipsesc diverse lucruri. Cel mai probabil, ca să mai câștige timp. După ce primești respectiva adresă – care e trimisă prin poștă, deci durează până îți ajunge – fie prefaci că lucrezi la completări, fie chiar o faci și umbli după noi acte fie – și asta se întâmplă adesea – revii cu o altă adresă în care arăți că piesele solicitate suplimentar există, de fapt, la dosar. Și apoi trebuie să mergi să le arăți că, într-adevăr, piesele care îți erau solicitate erau acolo”, sunt reacțiile culese la începutul anului de Turnul Sfatului de la mai mulți arhitecți din Sibiu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Chiar și cu un dosar de autorizare bine pregătit, potrivit arhitecților consultați, procedurile de obținere a autorizației de construire tot se întind pe durata a cel puțin șase săptămâni. Practic, aparent cel puțin, reprezentanții Primăriei se încadrează în termenul de 30 de zile. Dar dacă ei în considerare și perioada consumată de corespondență și solicitări de completări – care nu mai intră în calculul celor 30 de zile – depășești această perioadă”, scrie Turnul Sfatului.

În weekend, la Sibiu a avut un loc un protest la care au participat 200 de persoane, împotriva amplasării statuii lui Samuel von Brukenthal în Piața Mare.

La numai o săptămână de la dezvelirea monumentului, piatra pe care a fost montată placheta cu numele sponsorilor care au finanțat monumentul a dispărut. Așezată chiar în fața statuii, cu vedere dinspre Piața Mare, piatra nu mai este astăzi acolo. Pe era era fixată o plachetă de metal pe care scria ”Monument realizat în anul 2021 cu sprijinul” și erau trecute logo-urile Boromir, Rotary Club Sibiu, Muzeul Național Brukenthal și Lyons Club Brukenthal Sibiu.

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

  1. S-au miscat repede ca sa nu uite primarita Fodor ce are de facut. Asta pentru ca e suferinda de Altzeimer cu acte reale pe care le tine ascunse. A fost deja diagnosticata de acum 4 ani si de atunci nu a mai fost la controale. De-abia dupa 1 am de la control a realizat gafa de a se prezenta si a aparea ca suferinda in acte oficiale. O simpla investigatie a celor abilitati ar descoperii acum problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...