ACTUALITATEStatui ale Reginelor Victoria și Elizabeth au fost distruse de gloate furioase,...

Statui ale Reginelor Victoria și Elizabeth au fost distruse de gloate furioase, iar 10 biserici au fost vandalizate de Ziua Canadei

O statuie maiestuoasă a Reginei Victoria a fost demolată de protestatari furioși în orașul Winnipeg din Canada, ca urmare a scandalului descoperirii recente a mai multor gropi comune, în care au fost îngropați copiii indigenilor care fuseseră înscriși la așa numitele școli rezidențiale.

O altă statuie, de această dată a Reginei Elisabeta a II-a a fost și ea dată jos.

În mod surprinzător sau poate nu, mass-media din Canada spun că protestele au fost „în mare parte” pașnice.

Aceste vandalizări au avut loc de Ziua Canadei, sărbătoare națională ce este marcată pe 1 iulie, dată ce amintește de fondarea țării în 1867.

Tot de Ziua Canadei, 10 biserici din Alberta au fost vandalizate, în semn de protest față de descoperirile recente.

Guvernul Marii Britanii a condamnat atacurile asupra simbolurile monarhiei.

„Condamnăm, evident, orice vandalizare ale statuilor Reginei. Gândurile noastre sunt alături de comunitatea indigenă ca urmare a acestor descoperiri tragice și urmărim cu atenție aceste probleme, continuând să colaborăm cu Guvernul Canadei pe teme ce țin de indigeni”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra, citat de BBC.

La Alberta, zece biserici au fost vandalizate, fiind pictate cu vopsea roșie și portocalie. Unul dintre lăcașuri avea geamuri sparte.

Culmea este că majoritatea acestor lăcașuri de cult au fost fondate de către imigranți, unii dintre ei plecând din calea persecuțiilor religioase, a menționat premierul statului Alberta, Jason Kenney.

Tot scandalul a pornit de la descoperirea în mai a unei gropi comune ce conținea rămășițele a 215 copii indigeni, elevi la cea mai mare școală rezidențială din Canada.

Aceste școli, fondate în secolele XVIII și XIX de către statul canadian, erau conduse de grupuri religioase și aveau ca scop educarea în cultura occidentală a copiilor indigenilor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Este scandalos ce se intampla!!!! Nu poti “declara vinovatii” asupra unor intamplari petrecute in urma cu peste 200 ani si purcede la “pedepse ad-hoc”, asupra unor monumente ce reprezinta personalitati istorice sau culturale, ale acelor timpuri, fara sa cunosti ” istoria adevarata a momentului, cine a comis eventuala atrocitate si in ce context, precum si aportul personalitatilor respective in dezvoltarea si conturarea natiunii actuale, de care toti acesti “vandali” inculti se bucura in prezent. Demolarea statuilor, este un act de vandalism, care propaga anarhia si care trebuie sanctionata cu maxima asprime de catre autoritatile statului respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...