ACTUALITATESRI explică la ce riscuri se expun utilizatorii TikTok. Confidențialitatea datelor și...

SRI explică la ce riscuri se expun utilizatorii TikTok. Confidențialitatea datelor și manipularea, principalele probleme

Specialiștii din cadrul Serviciului Român de Informații(SRI) au analizat principalele riscuri la care se expun utilizatorii aplicației TikTok. Analiza a fost publicată în revista „Intelligence” și arată principalele vulnerabilități ale celei mai populare aplicații în rândul „generației Z”(oamenii născuți după 1995), informează stiripesurse.ro.

Principalele riscuri sunt confidențialitatea datelor și manipularea utilizatorilor, se arată în analiza SRI. În anul 2020, anul în care au fost introduse restricții la nivel global, din cauza pandemiei, copiii, adolescenții și tinerii „s-au refugiat” online și au preferat să distribuie diverse clipuri video prin intermediul TikTok.

„Anul 2020 a consemnat o creștere a popularității aplicației TikTok, în condițiile în care izolarea socială a accentuat nevoia oamenilor de a se reinventa, de a se face cunoscuți sau pur și simplu de a consuma conținut distractiv. TikTok este o aplicație deținută de compania chineză ByteDance, creată cu scopul de a reda și partaja videoclipuri scurte. Lansată în 2017 pentru țările din afara Chinei, popularitatea sa a crescut enorm, în luna septembrie 2021 înregistrând peste 2,6 miliarde de descărcări la nivel global și 1 miliard de utilizatori activi lunar”, au scris reprezentanții SRI, potrivit sursei citate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Minorii care utilizează TikTok, cei mai vulnerabili la manipulare

Aplicația TikTok a fost amendată de mai multe ori pentru că nu a respectat datele private ale utilizatorilor minori. Cea mai mare dintre aceasta a fost în valoare de 5,7 milioane de dolari, aplicată de Comisia pentru Comerț din SUA. De asemenea, țări precum Italia și Coreea de Nord au reacționat din cauza faptului că datele minorilor erau expuse necorespunzător, iar platforma a fost obligată să șteargă peste jumătate de milion de conturi ale unor utilizatori cărora nu le-a putut determina vârsta, potrivit sursei menționate.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Reprezentanții SRI spun că aplicația TikTok nu transmite date care să pună în pericol securitatea națională, ci doar are vulnerabilități privind protecția minorilor. Ei fac referire la conținutul partajat prin intermediull acesteia, cu caracter pornografic, prin care copiii devin victimele unor abuzuri.

Astfel, compania ByteDance a luat măsuri speciale pentru utilizatorii care nu au împlinit vârsta de 16 ani. Ei  vor avea conturile setate implicit ca „Private”, iar funcția „Suggest your account to others” va fi dezactivată automat, explică SRI, potrivit sursei menționate.

Utlizarea rețelelor de socializare, a jocurilor video, în timpul restricțiilor, a lăsat urme adânci în viața copiilor din întreaga lume. Un adolescent din Spania a ajuns la spital, dependent de un joc video. Copilul petrecea atât de multe ore virtual, încât „uita” să mănânce sau să bea apă.

Medicii din Castellon au făcut public acest caz, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la dependența copiilor de jocurilor video.  La acest moment, copilul dă semne de recuperare. Se lucrează mult cu el la nivel psihologic, se reiau activitățile de socializare, notează EFE.

 

 

 

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

    • confidentialitatea datelor oricum nu exista. Singura decizie e daca vrei sa te spioneze chinezii sau americanii. Probabil sri nu poate cere informatii chinezilor cum au parteneriate cu google si fb si de aia sunt atat de preocupati de soarta datelor noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate