Spark, celebra compania de carsharing, a anunțat că se va retrage din România, începând cu luna februarie, argumentând că autoritățile locale îi blochează accesul la parcări, spre deosebire de toate celelalte capitale europene, informează news.ro
Mai exact, compania se plânge de lipsa unui sprijin concret al autorităților locale pentru soluțiile de transport public alternativ, eco-friendly și anume de introducerea taxei de parcare pentru companiile care au în portofoliu vehicule electrice și desfășoară activități de car-sharing.
De altfel, anul trecul, Spark anunța că va introduce, cu caracter temporar, un tarif administrativ de 5 lei, adăugat la finalul fiecărei curse efectuate în București. Decizia fusese luată ca urmare a Hotărârii 706/22.12.2022 a Consiliului General al Municipiului București,ce prevedea ca autoturismele electrice „utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare prin platforme digitale” să nu beneficieze de parcare gratuită pe locurile oferite de Compania Municipală Parking București.
“Ca urmare a pierderilor financiare înregistrate și a reglementărilor locale referitoare la parcaje, ce afectează în mod substanțial activitatea societății, s-a decis sistarea activității desfășurate de Spark în România, urmând ca, în perioada imediat următoare, societatea să inițieze demersurile necesare închiderii societății. De la lansarea noastră, în 2019, am fost onorați să avem alături o comunitate dedicată, gata să facă schimbări de mentalitate și rutine, pentru a avea un oraș mai verde, cu emisii reduse de CO2 și mai puțin zgomot. Decizia de închidere a fost luată în contextul unui mediu de business nefavorabil și în lipsa unui sprijin concret al autorităților locale pentru soluțiile de transport public alternativ, eco-friendly, printre care amintim și introducerea taxei de parcare pentru companiile care au în portofoliu vehicule electrice și desfășoară activități de car-sharing.
Încetarea oferirii serviciilor SPARK se face în conformitate cu punctul 11.9 din Termenii și Condițiile Generale: „Oricare dintre Părți are dreptul de a denunța unilateral Contractul de prestări de servicii, fără a fi necesară intervenția instanței și/sau a altei autorități, precum și fără orice procedură prealabilă, cu excepția unei notificări scrise, comunicate celeilalte părți, cu 14 zile calendaristice înainte” pe care le poți consulta și aici și cu pct. 4.2.4 din Termenii și Condițiile aferente Planurilor de Membru, afișate în aplicația de mobil: „Spark va avea dreptul de a rezilia prezentul acord atunci când termenii și condițiile generale pentru închirierea vehiculelor SPARK dintre client și SPARK încetează”. În perioada 15 ianuarie – 1 februarie 2024, ofertele SPARK pe termen lung vor fi restricționate progresiv. De asemenea, achiziționarea abonamentelor de membru nu va mai fi disponibilă. Toți utilizatorii care dețin planuri de membru active, a căror perioadă de valabilitate expiră după data de 1 februarie 2024, vor primi, în cont, contravaloarea perioadei achitate, rămasă neutilizată.
Din păcate, povestea SPARK se încheie aici, iar noi dorim să îți mulțumim pentru susținerea oferită de-a lungul timpului. A fost o călătorie minunată pe care am parcurs-o împreună, prin care am încercat să protejăm mediul și să transformăm mobilitatea urbană”, este mesajul companiei.
celebra companie de carsharing
(am corectat o eroare de scriere,na!)
https://img10.joyreactor.com/pics/post/Fredo-and-Pidjin-comics-uber-2472486.png
Orice companie straina care paraseste Romania este un castig si o oportunitate pentru dezvoltarea companiilor romanesti.