joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATESpania | Războiul contra memoriei continuă: ultima statuie a Generalului Franco de...

Spania | Războiul contra memoriei continuă: ultima statuie a Generalului Franco de pe teritoriul spaniol a fost demolată

Ultima statuie a Generalului Francisco Franco de pe teritoriul Spaniei a fost înlăturată de pe teritoriul enclavei Melilla, aflată pe coasta nordică a Marocului, la 45 de ani de la moartea acestuia, scrie AFP.

„Zi istorică: ultima statuie a lui Franco de pe domeniul public din Spania, care era în oraşul nostru, a fost retrasă”, a anunţat pe Twitter guvernul local din enclava spaniolă.

Statuia de bronz care îl reprezenta pe cel care a condus Spania între 1939 și 1975 a fost înlăturată marți de angajați ai guvernului local.

Statuia a fost ridicată în 1978 în faţa unei porți a oraşului pentru a elogia rolul jucat de general în calitate de comandant al Legiunii spaniole în timpul Războiului Rif împotriva triburilor berbere din regiunea muntoasă cu acest nume din anii 1920. În prezent nu se mai află practic nicio statuie a învingătorului din sângerosul Război civil spaniol (1936-1939) pe străzile şi în pieţele din Spania.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

O lege spaniolă votată în 2007 în timpul guvernului socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero obligă primăriile să retragă din spaţiul public simbolurile care fac apologia dictaturii sau a taberei franchiste din timpul Războiului civil.

Însă numeroase administrații locale de dreaptă refuză adesea să aplice legea, apreciind că aceasta redeschide rănile trecutului. În 2019, primarul socialist ales al satului Guadiana del Caudillo, numit astfel în onoarea lui Franco, a decis să schimbe numele comunei, de care fostul primar de dreapta ținea cu dinții.

Pentru a respecta această lege, la 14 ani după adoptarea ei, parlamentul local din Melilla a votat luni retragerea statuii. Numai partidul de dreapta Vox a votat împotriva acestei decizii, în timp ce Partidul Popular s-a abținut.

Vox şi-a justificat opoziţia faţă de această decizie prin faptul că statuia nu-i aduce un omagiu lui Franco ca dictator, ci pentru rolul său din Războiul Rif. Războiul Rif a fost un conflict între Spania și triburile Berber din regiunea „Rif” din Maroc.

Venit la putere în 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco din mausoleul monumental din apropiere de Madrid, în care fusese înhumat cadavrul său, o prioritate a guvernului său.

 Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În ciuda opoziției judiciare a familiei lui Franco, „El Caudillo” a fost deshumat în octombrie 2019 și îngropat alături de soția sa într-un cimitir parohial din Madrid.

Cel mai tânăr general din istoria Spaniei, Franco a fost numit conducătorul juntei militare care s-a revoltat împotriva alianței socialisto-anarhiste care a preluat puterea în Spania republicană în anii 30 și care a declanșat Războiul Civil Spaniol în 1936.

Conflictul a fost câștigat de naționaliști, cu ajutorul Germaniei și Italiei, dar Franco a refuzat apoi să participe la războiul declanșat de Hitler. Cu toate acestea, presa de stânga îl numește fascist.

În anii 60-70 ai secolului trecut, Franco a devenit un aliat al Statelor Unite ale Americii. La moartea sa, fostul președinte Richard Nixon a spus că Franco a câștigat respectul lumii întregi pentru Spania.

„Generalul Franco a fost un prieten loial și un aliat al Statelor Unite. După un tragic și sângeros război civil, a adus Spania la recuperarea economică. A unificat o națiune divizată printr-o politică a fermității și corectitudinii față de cei care au luptat împotriva lui”, a declarat Nixon în 1975.

Franco, care a condus ca Regent al Regatului Spaniol, l-a numit ca succesor al său pe Regele Juan Carlos, cel care a dus țara într-o tranziție lină către democrație.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE