miercuri, octombrie 9, 2024
ACTUALITATESorin Ovidiu Bălan face o paralelă între cazul Tate și cazul Teo...

Sorin Ovidiu Bălan face o paralelă între cazul Tate și cazul Teo Peter: Există cineva care a vrut să scape de ei. Iar justiţia de la noi este folosită pentru a îndeplini acest ordin

Cazul fraților Tate naște discuții aprinse și diferite versiuni despre motivele arestarea celor doi. Una dintre ele a fost menționată de jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan într-un articol din Evenimentul Zilei.

În opinia cunoscutului jurnalist, arestarea fraților Tate a fost dorită din afara României, nefiind opera justiției autohtone.

Bălan face o paralelă între cazul Teo Peter și acesta, amintind cum americanul care l-a ucis pe îndrăgitul muzician a fost făcut scăpat rapid de justiția română.

Pentru a discuta despre punctul care mie mi se pare cel mai fierbinte şi mai relevant, trebuie să ne întoarcem puţin în timp, pentru a ne aminti nişte întâmplări.

 Pe 4 decembrie 2004, Christopher Vangoethem, un angajat în paza Ambasadei SUA la Bucureşti, l-a accidentat mortal pe basistul trupei Compact, Teo Peter (50 de ani), care se întorcea acasă, de la înregistrări, cu taxiul. Vangoethem greşise grav de două ori, atunci când l-a ucis pe artist. Se urcase beat la volan şi nu a acordat prioritate taxiului, care venea pe Bulevardul Dacia. Nici nu a apucat să se lumineze de ziuă. În nici două ore a fost luat de la faţa locului, de sub nasul autorităţilor române, care încă investigau accidentul, îmbarcat într-un avion şi dus în SUA. Acolo a avut loc un simulacru de proces, în urma căruia autorul omorului s-a ales cu o mustrare scrisă. Pe care nu ştim dacă a citit-o măcar.

În anul 2016, ambasadorul de atunci al SUA la Bucureşti, e.s. domnul Hans Klemm, mergea ca la el acasă în Parlamentul României pentru a da indicaţii ca Valeriu Zgonea, pe atunci Preşedintele Camerei Deputaţilor, deci al treilea om în stat, care fusese exclus din PSD, deci urma să fie şi înlocuit din funcţie, să rămână în acea funcţie. Pentru bunul motiv că era prietenul său. Iar Zgonea a mai rămas o vreme în funcţie.

Şi mai am încă foarte multe astfel de exemple de obedienţă, în care autorităţile legitime ale României nici nu au crâcnit în faţa unor ambasadori care se comportau aici ca nişte vătafi. Executau întocmai şi la timp ordinele primite de la ei. Sau de la şefii forurilor europene. Cel mai recent exemplu, achiziţionarea fără număr, la indicaţia UE, a vaccinurilor anticovid.

Ce se întâmplă în cazul fraţilor Tate? Joi, Consulul Marii Britanii în România și șeful departamentului economic al Ambasadei Marii Britanii i-au vizitat pe frații Tate în arest. Adică fix a doua zi după ce acestora li s-a confirmat de către instanţă mandatul de arest preventiv pentru 30 de zile. Vizita a durat aproximativ o oră şi nu s-au făcut declaraţii de presă.

Ia să vedem acum. Există vreo diferenţă între situaţiile prezentate? Hans Klemm, după vizita la Parlament, declara nonşalant: „Activitatea Inspecţiei Judiciare din ultimul an şi jumătate este în mod deosebit dificil de înţeles în orice alt fel decât acela că a devenit un instrument manipulat politic”. Acum, nu numai că nu s-au făcut declaraţii de presă, dar vizita consulului britanic a fost prezentată drept un fapt firesc. Să se constate dacă fraţilor Tate li se respectă drepturile.

Iar după această vizită, fraţii Tate au rămas în arest, deşi, judecând după exemplele precende, până seara ar fi trebuit să fie acasă, ca să nu spun că reprezentantul Ambasadei Regatului Unit ar fi plecat direct, cu ei de mânuţă.

Concluzia, analizând aceste fapte, vă las să o trageţi fiecare dintre dumneavoastră. Eu v-o spun pe a mea. Cred că Afacerea Tate nu are nicio legătură cu România. Că există în spatele lor cineva care a vrut să scape de ei. Pentru că au făcut, sau, dimpotrivă, pentru că nu au făcut ceva. Ceva ce poate nu o să aflăm niciodată. Iar justiţia de la noi este folosită pentru a îndeplini acest ordin. M-aş bucura să nu am dreptate. M-aş bucura ca justiţia noastră să fie capabilă să strângă probe, să judece şi să condamne pe vinovaţi, indiferent cine ar fi ei şi ce ambasadori le iau apărarea.

Să vedem în continuare desfăşurarea procesului dar, mai ales, probele şi motivările instanţelor pentru deciziile pe care le iau”, a scris Bălan pentru Evz.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE