ACTUALITATESorin Lavric, dat afară din Uniunea Scriitorilor, din cauza unei cărți. Scriitorul...

Sorin Lavric, dat afară din Uniunea Scriitorilor, din cauza unei cărți. Scriitorul Alexandru Petria: De când un scriitor n-are libertatea cuvântului și a asocierii? Desigur, ne aflăm în fața unui abuz. Și lumea se face că nu observă

Scriitorul Sorin Lavric a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor din România (USR) după ce presa a descoperit o carte a acestuia „Decoct de femeie”, scrisă acum un an de zile.

Mass-media a selectat pasaje decontextualizate din această carte și le-a scos în evidență, suficient pentru instituția condusă de Nicolae Manolescu pentru a-l exclude din rândurile sale pe Sorin Lavric.

Conducerea Uniunii Scriitorilor afirmă că „a luat act cu stupoare de declarațiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfășoară viața politică din țara noastră”. Nu e clar la ce declarații se referă, deoarece Sorin Lavric nu a făcut niciuna în ultima vreme.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Respectivele opinii și atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale dlui Sorin Lavric și nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România. Menționăm că, în urma implicării sale politice, relațiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România și revista „România literară”, în mod firesc și necesar, iau sfârșit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituție democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în țara noastră, ale căror drepturi le apără și le promovează. Uniunea nu face politică partizană.
Respingem orice tentativă de destructurare a cadrului democratic și orice atac la adresa minorităților naționale, religioase etc. și condamnăm orice formă de discriminare. Prin urmare, ne delimităm, ca breaslă, de declarațiile și atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicațiile lor nocive pentru democrație și pentru atmosfera din spațiul public”, continuă USR.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media

De remarcat este că USR nu a citit cartea lui Sorin Lavric sau nu a avut nimic împotriva ei până ce filozoful a ajuns parlamentar.

Comentând decizia USR, scriitorul Alexandru Petria se întreabă de când scriitorii nu au dreptul la libertatea cuvântului.

„Nu-l cunosc pe Sorin Lavric. Și nici nu e important să-l știu. Problema se reduce la principiu – a fost dat afară din funcțiile deținute la Uniunea Scriitorilor, pentru ceva texte scrise și fiindcă este la un partid care e cap în cap cu corectitudinea politică și cu globalizarea.
De când un scriitor n-are libertatea cuvântului și a asocierii?
Desigur, ne aflăm în fața unui abuz. Și lumea se face că nu observă.
Cât de ticălos și mizerabil poți să fii Nicolae Manolescu, ca să reproșezi cuiva implicarea în politică, când ai fost senator, ambasador și candidat la președinția României? P.S- Rândurile acestea n-au nicio atingere cu politica AUR”, a reacționat Petria.

Nicolae Manolescu (81 de an – foto) este președintele Uniunii Scriitorilor din 2005.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...