EDUCAȚIESorin Cîmpeanu: Este de datoria noastră să muncim la o nouă Lege...

Sorin Cîmpeanu: Este de datoria noastră să muncim la o nouă Lege a Educației în această vară, pentru a fi trimisă în dezbatere parlamentară la toamnă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că Ministerul are o „datorie” de a elabora un proiect pentru o nouă Lege a Educației în această vară, care să ajungă în dezbaterea parlamentului în sesiunea din toamnă, informează HotNews.

„După ce vom avea încheiate în scurt timp concluziile la proiectul România Educată, care a beneficiat de cea mai largă consultare publică, este de datoria noastră a Ministerului Educației, chiar dacă acest lucru va presupune muncă inclusiv pe perioada concediilor, a lunii august, la un proiect a unei noi legi a educației care să poată fi înaintată în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă.”, a declarat ministrul.

Acesta declarase în urmă cu o săptămână că dorește ca până la finalul anului în curs să fie elaborată această nouă Lege a Educației, având în vedere că cea actuală datează din 2011, suferind, de-a lungul anilor, aproape 100 de modificări.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Un pilon important al reformei dorite de Minister este digitalizarea învățământului, temă prezentă atât în declarațiile ministrului, cât și în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„În primul rând este vorba de eficientizarea sistemului. Digitalizarea singură nu se poate face. Este nevoie de standardizarea evaluărilor.

Legea 1 [Legea educației din 2011] a fost o lege bună, însă sistemele de educație fiind inerțiale au avut mari probleme să țină pasul cu dezvoltarea societății, mai ales din punct de vedere tehnologic.

Sunt convins ca si dl ministru Daniel Funeriu [autorul Legii 1] știe că sunt lucruri care, din cauza diferenței de timp de 10 ani, necesită a fi schimbate. Pe de alta parte știm multiplele modificări care au distrus coerența legii. Vreau să păstrăm absolut tot ceea ce este bun în Legea 1.”, a spus atunci ministrul, în cadrul unei dezbateri.

Legat de digitalizare, Sorin Cîmpeanu a declarat, în urmă cu două luni, faptul că învățământul online „va continua acolo unde este adecvat și după ce se va termina pandemia”.

Istoricul și scriitorul Mircea Platon a inițiat, la începutul acestui an, petiția „Stop Digitalizării școlii românești!”, fundamentată de argumente solide, dar și de cartea sa – Deșcolarizarea României. Scopurile, cârtițele și arhitecții reformei învățământului românesc.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...