Majoritatea absolută a românilor preferă libertatea în dauna „egalitatății”, relevă un studiu realizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) din Germania.
Conform rezultatelor publicate în Monitorul Social, 68% dintre români preferă „libertatea” în dauna „egalității”, iar 6% nu știu/nu au răspuns.
Pe vârste, diferența dintre generații este nesemnificativă: 64% dintre cei mai tineri preferă libertatea, la fel ca 70% dintre seniori.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Dacă ar avea de ales între libertate și siguranță, 71% dintre români ar alege siguranța, în timp ce 28% ar miza pe libertate.
Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media
Rezultatele studiului i-au nemulțumit pe cei de la Adevărul, care prezintă aceste concluzii înșelător și favorabil realizatorilor studiului.
Ei omit să precizeze că Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) este o fundație a stângii, a progresismului, din Germania, precizând că este doar „cea mai veche fundaţie politică din Germania”.
La fel, sunt citați „specialiști” care să înfiereze rezultatele și să-i numească pe români, „înapoiați” pentru că nu aderă la cultura „woke”.
În realitate, este vorba doar despre psihologul Mihai Copăceanu, cunoscut pentru pozițiile sale progresiste, anti-clericale și pro stataliste.
„În secolele trecute societăţile europene au luptat mult pentru libertate, cu preţul vieţii, libertate pe care au obţinut-o, iar în acest secol lupta este pentru egalitate, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, între persoane care au anumite nevoi, între etnie, rasă sau religie. Din păcate, conform acestui sondaj, românii încă au rămas ancoraţi în trecut, nu au trecut la un nivel superior, şi anume acela de a prefera egalitatea. Procentajul ridicat al românilor care optează pentru libertate (70%) este un indicator clar că romanii nu valorizează egalitatea, drept dovadă ne confruntăm zilnic cu situaţii de inegalitate, discriminare, abuz şi superioritate. Tinerii care se confruntă mai des cu situaţii de inegalitate preferă egalitatea. Tinerii, din fericire, au alte valori comparativ cu generaţia peste 50 de ani. Ceea ce mă bucură. Încă o dovadă că oamenii cu venituri mari îşi schimbă şi valorile, drept dovadă ei preţuiesc mai degrabă libertatea, iar cei cu venituri mici, care se confruntă cu nesiguranţă (inclusiv de ordin economic-financiar) aleg, între cele două valori, siguranţa. Cred că sondajul reflectă corect valorile societăţii românești. Şi cred că încă avem nevoie de eforturi colective, multisectoriale (educaţionale, politice) de a întări valorile esenţiale, de a lupta pentru egalitate”, a spus el pentru Adevărul.
Lupta „multilateral dezvoltată” pentru egalitate este cunoscută românilor din perioada comunistă și este la modă printre progresiști, în Occident, astăzi.
Daca tot o dau cu egalitatea, n-ar fi rău dacă ar începe cu aia în fața legii, că să nu le măcăne gura de pomană.Cât despre aia cu banii, n-am nimic împotriva ca cei care muncesc cat mine, sa aibe cat am eu, dar ,tare mă tem că toașii care cârâie principii de genul ăsta, nu se simt prea bine cu practica, nici într-un caz, nici în celălalt.
Egalitarismul și etatismul sunt cancerul omenirii. Oare când vor înțelege oamenii asta?
Niciodată.
Poate, totuși, reușim să-i convingem. Trebuie să vorbim mai des despre asta. Oamenii trebuie educați și informați în sensul acesta
Pe toți nu vom reuși niciodată. E parte din natura umană. Dar noi tot încercăm 🙂
O latrina ca Adevărul nu poate fi numit ziar.
D-le Ursan,
Cum le plac ”Operațiunea Paperclip” și „Operațiunea Gladio” nu au fost întrebați românii ? Dvs. cum vă plac ? Cum le place Reinhard Gehlen (știe până și Wikipedia!) nu îi întreabă nimeni ? Dvs. cum vă place RG ?
Priviți panoul publicitar de la 27:00 din „Travel to Italy” – cu Ingrid Bergman și George Sanders, de Roberto Rossellini.
Italienii nu erau (în 1954) atât de avansați precum românii (de azi).
Articolul este confuz, probabil datorità traducerii aproximative din textul original. In limba romana libertate si egalitate nu sunt antonime.
Daca alfabetizatul functional, adica dvs, dadea click pe sursa mentionata in articol, respectiv `monitorul social`, vedea ca exact asta este exprimarea autorilor sondajului. Iar autorii sunt romani: https://monitorsocial.ro/data/ierarhia-valorilor/
Articolul nu este confuz, probabil va referiti la dvs si nici tradus din alta parte.
🙂 Nici “vin” si “bere” nu sunt antonime, dar putem sa raspundem la intrebarea ce preferam dintre cele doua.