joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATESondaj INSCOP | 57,4% dintre cetățeni consideră că situația generală din România...

Sondaj INSCOP | 57,4% dintre cetățeni consideră că situația generală din România este mai rea decât cea din 1989. Oameni sunt preocupați de educația copiilor, sănătate și defrișările ilegale

Conform celor mai recente sondaje INSCOP Research, pste 50% dintre români cred că situația din țară este mai rea decât în 1989.

Cercetările au fost efectuate în cadrul proiectului „România Agenda 2050“, la comanda Strategic Thinking Group, și au fost lansate joi, într-o conferință de presă.

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Universitatea din București, Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Primul sondaj a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie, pe un eșantion de 1.500 de persoane, iar cel de-al doilea în intervalul 26 septembrie – 4 octombrie, pe un eșantion de 1.200 de persoane.

Eșantioanele sunt reprezentative pentru categoriile socio-demografice semnificative pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă este de +/-2,53%, la un grad de încredere de 95%.

Un procent de 54% dintre români, conform sondajului realizat în mai – iunie, respectiv de 57,4%, potrivit cercetării din septembrie – octombrie, consideră că situația generală din România este mai rea decât în 1989.

43,5% dintre cei intervievați în mai – iunie, respectiv 39,1% dintre subiecții din septembrie – octombrie, sunt de părere că situația generală a țării în 2050 va fi mai bună decât în prezent.

51,5% dintre români au spus că prețul energiei îi poate determina să scadă consumul. 72,5% dintre români ar vrea panouri fotovoltaice pe locuință.

Aproape 43% dintre cei chestionați preferă transportul cu vehicule personale pentru a se deplasa pe distanțe mai lungi în interiorul localității, iar 27,3% transportul public.

Defrișările reprezintă o problemă pentru români

Întrebați care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă România, 58,4% dintre cei chestionați au răspuns defrișările ilegale, iar 42,6% poluarea apelor.

Sondajul din septembrie-octombrie a arătat că, în ceea ce privește principalele trei probleme ale sistemului de educație românesc, 53,6% dintre cei intervievați au făcut referire la slaba pregătire și dezinteresul unora dintre profesori, 45,1% la abandonul școlar în rândul copiilor din medii defavorizate, 41% la lipsa de disciplină a elevilor.

Aproape 62% dintre respondenți sunt de părere că părinții nu acordă suficientă atenție copiilor la școală. 88% dintre cei chestionați cred că educația școlară este cel mai bun mijloc de a reuși în viață.

Conform sondajului din mai-iunie, 76,1% dintre români sunt preocupați de starea lor de sănătate foarte mult sau destul de mult.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cercetarea din septembrie-octombrie arată că o treime (33,3%) dintre cei chestionați s-au gândit să plece în viitor la un moment dat la muncă în străinătate, iar 65,8% au spus că nu au avut în vedere aceasta. 41,5% dintre români sunt de părere că cei care pleacă la muncă în străinătate sunt văzuți în țara noastră drept „fără alternative“.

82,5% dintre respondenți sunt de acord cu reduceri de taxe și impozite pentru companiile private care inițiază noi investiții în economie. 57% dintre români sunt total de acord cu majorarea alocațiilor și a pensiilor, chiar dacă nu există resurse bugetare, iar 27,4% – oarecum de acord.

În altă ordine de idei, sondajul din mai-iunie relevă că 83,5% dintre români cred că țara ar trebui să se orienteze spre vest din punct de vedere al alianțelor politice și militare, adică spre Uniunea Europeană, SUA și NATO.

Din ambele cercetări reiese că 89,2% dintre români sunt de părere că populația ar trebui să fie consultată mai des prin referendum pe temele majore de interes local sau național, potrivit Agerpres.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate