Majoritatea românilor vor ca statul român să fie organizat ca o republică, formă de guvernământ impusă de comuniști în 1947, relevă un sondaj realizat de Avangarde.
Conform datelor acestuia, doar 18% dintre români vor revenirea la monarhie, în timp ce 66% dintre persoanele chestionate au răspuns că nu doresc așa ceva, iar 13% nu au putut răspunde.
Totuși, 44% au o părere bună despre importanța instituției monarhice pentru România, în trecut, în timp ce 30% nu au o părere bună, iar 22% nu şi-au format o părere.
În ceea ce priveşte Regii României care au făcut cel mai mult bine ţării, cei mai numeroşi (19%) sunt cei care îl nominalizează pe Regele Mihai. Regele Carol l este nominalizat de 14%, Regele Ferdinand, de 8% şi Regina Maria – 4%, 16% nu au putut formula un răspuns, iar 6% consideră că niciunul dintre foştii suverani nu a făcut bine ţării.
Au o părere bună despre Principesa Margareta 32% dintre subiecţi, iar 44% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 7% au o părere proastă. 9% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 8% nu au răspuns.
În cazul Principelul Radu, doar 12% dintre cei chestionaţi au o părere bună, 31% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 13% au o părere proastă. 31% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 13% nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat în perioada 29 mai – 1 iunie, telefonic, pe un eşantion de 864 de subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.
Istorie
Reamintim că din antichitate și până în 1947, Țările Române și ulterior, România, au fost organizate sub o formă monarhică. De la Regii Daciei, la supuși ai Imperiului Roman, până la Principii din Evul Mediu și Regii României moderne.
Mihai Viteazul a fost încoronat la Alba-Iulia drept Domn al Țării Românești, Moldovei și Ardealului, iar sub principele Alexandru Ioan Cuza s-a realizat Unirea Principatelor.
Regele Carol I a fost șef al statului la obținerea Independenței în 1877-1878. Regele Ferdinand I a fost încoronat rege al României la Alba Iulia după înfăptuirea Marii Uniri.
În 1947, Regele Mihai I a fost forțat să abdice de către regimul comunist instalat de Moscova, care a proclamat „Republica” drept formă de organizare.
După 1990, noua putere a continuat demonizarea instituției monarhice și chiar a trecut în Constituție că nu se poate schimba forma de organizare a țării. Ultimul Rege al României, Mihai I, a murit pe 5 decembrie 2017.
În 2024, vom vota un președinte care va însuma ce-a fost mai bun de la Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis!
din păcate deși teoretic sunt inclinat spre monarhie, aici e clar că regele Mihai cu lașitatea lui e de vină.
in fond Iliescu l-a cumpărat cu niște retrocedări.
putea fi liderul opoziției patriotice in 1990 dar a tot calculat și analizat pana ce Soroș a făcut opoziția din România, cu efectul că avem o dreaptă de trădători băsisto gedesiști – Pleșu, Liiceanu, Paleologu , Baconschi, Cacahagi.