Aproape 64% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc ca Patriarhul Daniel al României să viziteze țara, relevă un sondaj realizat de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) în colaborare cu cu CBX AXA și IDIS Viitorul, de peste Prut.
Astfel, la întrebarea: „Credeți că Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române ar trebui să viziteze Moldova”, 63,9% au răspuns „Da”, iar 15,4% au răspuns „NU”, în timp ce 20,7% „nu știu/nu răspund”.
Mai mulți pentru unirea euroasiatică rusească decât pentru unirea cu România
În ceea ce privește Unirea cu România, lucrurile stau mai rău.
Astfel, doar 37,8% dintre moldoveni ar vota „Da” la un referendum de Unire cu România, în timp ce 50% ar vota „Nu”. 4,1% nu ar participa, iar 7% nu știu.
Un procent puțin mai mare, 41,5% ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Economică Euroasiatică (Rusia – Belarus – Kazahstan), în timp ce 38,9% ar vota împotrivă.
7,9% nu ar participa la un astfel de referendum, în timp ce 10,2% nu știu.
Sondajul integral poate fi accesat aici.
Comentând rezultatele, profesorul Dan Dungaciu a declarat că războiul din Ucraina a scăzut din aderența la UE a moldovenilor de peste Prut.
„Chestiunea cea mai importantă e că evoluţiile din Republica Moldova sunt marcate în continuare de ce se întâmplă geopolitic. Noi am făcut cercetări împreună, înainte de acest război sau înainte chiar ca iniţiativele Chişinăului să fie apăsate în ceea ce priveşte dezinformarea şi lupta împotriva războiului hibrid. Opţiunea europeană era pe la 62%, acum a scăzut la 54%. Practic, războiul acesta influenţează politica în Republica Moldova şi trebuie să ne aşteptăm, realist vorbind, ca influenţa să fie mare, în funcţie de variaţiile de pe front. Cu cât frontul estic se duce mai departe sau are succes mai mult, trebuie să ne aşteptăm ca frontul să înainteze şi politic spre Republica Moldova, aşa cum frontul va înainta şi politic spre Ucraina”, a transmis Dungaciu.
Dungaciu: Ce faci când patriarhul are o acceptabilitate mai mare decât orice alt politician?
Sociologul a declarat că niciun politician nu se bucură de un procent la fel de mare precum Patriarhul Daniel.
„Războiul nu a speriat populaţia, în sensul să împingă populaţia spre Uniunea Europeană, spre unire, spre NATO, ci dimpotrivă, a făcut-o mai reticentă. Şi asta arată un tip de volatilitate. 54%, în timp ce fanfarele cântă, toţi europenii se duc la Chişinău, steagurile flutură, drapelurile Bruxelles-ului sunt peste tot. Nu e neapărat un lucru care să ne liniştească (…). E o discrepanţă între ţara reală şi ţara regală şi ţara asta reală trebuie să o palpăm din când în când, pentru că s-ar putea să avem surprize. Şi dacă noi ne uităm doar la ţara regală, s-ar putea ca cineva să lucreze la ţara reală într-un mod în care nouă doar să ne explodeze în faţă. Pentru că în toată această cercetare despre asta e vorba, despre ţara reală, ţara aceea reală în care 64% din populaţie vrea să vină patriarhul României acolo (n.r. – în Republica Moldova). Niciun politician din Republica Moldova nu are o dorinţă pozitivă de 64%. E un procent mare, e mai mult decât orice politician are în acest moment”, a indicat profesorul, continuând:
„Identitatea românească este o identitate fermă, cea moldovenească poate să fie aşa şi aşa (…). Dacă noi nu ne ocupăm de chestiunea identitară plecând de la ipoteza că este o identitate geopolitică, înseamnă că nu am înţeles nimic din ce se întâmplă în Republica Moldova. Chestiunea identitară este importantă în Republica Moldova, ca opţiune strategică şi politică. Fără o asumare identitară de un alt tip acolo, va fi foarte greu să mişti populaţiile acelea într-o direcţie sau alta (…). Legat de identitate şi de Mitropolia Basarabiei. Mitropolia Basarabiei nu are pe teren 34%, dacă e să numărăm parohiile şi credincioşii, dar ea are 34% în opţiune. Mitropolia Basarabiei este despre ţara reală, nu despre ţara regală, despre populaţia de la firul ierbii.
Cum ajungem noi acolo, cum gestionezi acest instrument când tu ai un potenţial de 34% şi patriarhul este aşteptat de 64%, dintre care vreo 6-7% ruşi? Ce faci când patriarhul are o acceptabilitate mai mare decât orice alt politician? Asta e întrebarea fundamentală. Asta este o miză enormă, Mitropolia Basarabiei, şi, dincolo de miza religioasă, este o miză strategică”.
Marea majoritate a oamenilor sunt condiționați în acțiunile lor de instinctul de nutriție. Imensa majoritate, de instinctul de conservare. Însă imensa majoritate a membrilor unui popor bolnav de patima de dominație( imperialistă) sunt capabili să-și învingă pentru mult timp și foamea și frica, pentru singura dar imensa plăcere de a-i vedea pe ceilalți zăcând sub cizma lor. La popoarele dominate de secole, majoritatea oamenilor pot să îndure și ei mult timp foamea… dar de frică. Însă frica de cei mari nu și-o pot învinge niciodată! La ei, instinctul libertății se atrofiază direct proporțional cu amplificarea foamei și fricii. Faptul că ,în condițiile actuale, 38% dintre basarabeni doresc unirea cu România este un lucru deosebit de îmbucurător. Când frica de Rusia va pieri sau se va diminua semnificativ, cel puțin 80% dintre ei vor dori Unirea,nu cu Kazahstanul și Belarus în UEA, ci cu România în UE. Când e vorba de oameni, matematica nu poate explica prea multe. Numai matematicienii pot crede contrariul.
Un jurnalist excepțional de subtil, să zici că-i un ilegalist iubitor de libertate:
„Sondaj: Aproape 64% dintre moldoveni vor ca Patriarhul Daniel să viziteze R. Moldova / Mai mulți moldoveni sunt pentru „Uniunea Euroasiatică” decât pentru unirea cu România”
Cum să facă jurnalistul liber să ne spună (fie și foarte ambiguu) ȘI că procentul este în urcare ? Zice „APROAPE”; dacă voia să spună că este în coborăre, ar fi zis „SUB 64%”!
Mai departe: cum să sugereze un jurnalist liber că PreaFericirea Sa nu și-a văzut țara ?! Omite un (foarte românesc!) pronume de întărire!
„Aproape 64% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc ca Patriarhul Daniel al României să viziteze țara, relevă un sondaj realizat de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) în colaborare cu cu CBX AXA și IDIS Viitorul, de peste Prut.”
Adică „să ÎȘI viziteze țara”, ori „să LE viziteze țara” ? Ei sunt în Moldova, dar EL este în România!
Subtilul jurnalist lasă înțelesurile în aer, să reflecteze (visceral) masele. Apoi explică în paragraful imediat următor:
„Astfel, la întrebarea: „Credeți că Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române ar trebui să viziteze Moldova”, 63,9% au răspuns „Da”, iar 15,4% au răspuns „NU”, în timp ce 20,7% „nu știu/nu răspund”.”
„Mai mulți pentru unirea euroasiatică rusească decât pentru unirea cu România
În ceea ce privește Unirea cu România, lucrurile stau mai rău.
Astfel, doar 37,8% dintre moldoveni ar vota „Da” la un referendum de Unire cu România, în timp ce 50% ar vota „Nu”. 4,1% nu ar participa, iar 7% nu știu.”
Poate fiindcă înțeleg (ȘI) rusă, d-le jurnalist ? Poate fiindcă înțeleg ce se petrece în lume ?
Vă spunea RDWolff chiar ieri (pentru a n-a oară!): din 2020, „Cărămizile” au un „GDP” egal ori mai mare (cu diferență în creștere!) decât G7. Poate de-aia ?! Poate din multe alte motive, nu-s dornici să intre (oficial) în NATO ?
https://www.youtube.com/watch?v=p-4AfhNuBv8
„NATO’s Hunger to Lose – George Galloway’s Win – Nuland’s Resignation | Richard D. Wolff”