joi, mai 23, 2024
ACTUALITATESociologul Vasile Ghețău: Mortalitatea neobișnuit de mare din luna octombrie nu a...

Sociologul Vasile Ghețău: Mortalitatea neobișnuit de mare din luna octombrie nu a fost cauzată de pandemie. Restricțiile au împiedicat tratamentul bolnavilor cu alte boli în afară de covid

Mortalitate  neobișnuit de mare din luna octombrie nu a fost determinată de coronavirus, una dintre cauze fiind restricțiile ce au împiedicat tratamentele spitalicești ale celor bolnavi de alte maladii, a explicat, la Digi24, sociologul Vasile Ghețău, directorul Centrului Național de Cercetare Demografică, Vasile Ghețău.

Potrivit sursei citate, Institutul Național de Statistică a raportat 27.491 de morți, cu 5.518 mai mulți decât în luna septembrie şi cu 6.412 mai mulți decât în luna similară a anului trecut.

Directorul Centrului Național de Cercetare Demografică, Vasile Ghețău a explicat la Digi24 că această mortalitatea crescută nu a fost cauzată de pandemie.

„Acest număr de decese de 27.500 este neobișnuit de mare pentru luna octombrie dacă privim istoria postbelică demografică a României. 27.000 s-a mai înregistrat în decembrie 2003 și ianuarie 2000.

Dacă privim această cifră – 27.500 și punem alături cifra cu decesele prin Covid-19, adică 2.140, putem ușor remarca faptul că această creștere a mortalității din octombrie nu provine din coronavirus, s-a produs prin alte cauze de deces.

Creșterea extrem de dură a deceselor are, așadar alte cauze, una fiind legată de faptul că restricțiile au împiedicat tratamentele spitalicești ale celor bolnavi de alte maladii.

Conform datelor INS, aproape toate decesele au loc după 70 de ani. Este o cifră stabilă. Observăm că decesele s-au mutat de la 60 ani și peste la 70 de ani și peste, acestea fiind de peste 75%. Observăm că și mortalitatea prin Covid se produce la vârste înainte prin predilecție.

La nivelul anului, scăderea naturală a populației poate fi estimată la 93.000 de locuitori. În acest ritm, vom ajunge la finalul anului la 19,1 milioane de locuitori și în 2021 la sub 19 milioane de locuitori”, a explicat Vasile Ghețău, potrivit sursei citate.

 

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE