Femeile suferă în general mai multe accidente vasculare cerebrale decât bărbații. Această statistică a dus de-a lungul timpul ca sexul feminin să fie asociat cu un risc mai mare de a face AVC. Noile reglementări europene elimină însă femeile din grupa de risc, pentru a nu discrimina persoanele non-binare și transsexuale, potrivit mariustuca.
Vinayak K. Prasad, profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din California, San Francisco si autorul cărților Ending Medical Reversal și Malign, a scris despre această nouă schimbare de paradigmă la nivel european.
„Pentru persoanele cu un ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială, riscul de accident vascular cerebral poate fi substanțial. Multă vreme, a existat un scor de risc numit CHADS-2-VASc care acordă puncte pentru a vă oferi un sentiment de risc. Mai multe puncte.. mai mult risc.
Peste 75 de ani… 2 puncte. A suferit un accident vascular cerebral anterior… 2 puncte. A fi femeie… 1 punct (pentru că femeile, ajustate în funcție de vârstă, au un risc mai mare de accident vascular cerebral decât bărbații).
Justificarea Societății Europene de Cardiologie
Din păcate, acesta nu mai este politic corect în Europa. Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) a decis să elimine faptul de a fi femeie ca factor de risc, deoarece:
„includerea genului complică practica clinică atât pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pentru pacienți. De asemenea, omite persoanele care se identifică ca non-binare, transgender sau care urmează terapie cu hormoni sexuali”.
Medicina riscă să fie cooptată de mișcările politice dacă schimbăm practica medicinei pentru a se potrivi corectitudinii politice, mai degrabă decât cele mai bune îngrijiri disponibile pe baza datelor. Includerea genului nu complică practica clinică, este ușoară, de fapt.
Îmi fac griji cu privire la direcția în care se îndreaptă medicina. Eliminarea rasei și sexului din considerente medicale ar putea avea cu ușurință efecte care dăunează femeilor și minorităților. Este important ca dovezile să ghideze aceste discuții, nu activismul“, a scris Vinayak K. Prasad.
Parerea mea e ca raspunsul e foarte simplu. Te consideri femeie? Riscul exista. Te consideri barbat? Riscul nu exista. Esti si una si alta? Ai zile bune si zile proaste. Nu esti nici una nici alta? Nu faci AVC, e de la schimbarile climatice.
„Medicina riscă să fie cooptată de mișcările politice dacă […]”
Aha, n-a fost cooptată încă! WHO e independența în persoană.
DOAR medicina ?! „Mișcări politice” ?! De Democrație n-ați auzit ? Nu s-a prins nimic la școală de dvs. ? Nici familia nu v-a povestit nimic ?
Era să uit: ca jurnalist liber, dvs. doar răspândiți ce zic/fac alții.
Pe de altă parte: ce să facă biata omenire, dacă-i legată de … dependențe externe ? (Finanțare, de ex.) Cum altfel să supraviețuiască ? Dar astea nu-l privesc pe jurnalistul liber.