joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATESocietatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România transmite primarului Emil Boc să nu...

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România transmite primarului Emil Boc să nu mai minimalizeze simbolurile comunității românesti din Cluj Napoca

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România a luat act „cu tristețe și indignare despre modalitățile de batjocorire a monumentelor Școala Ardeleană si Emil Racoviță,  prin proiectul de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu”, informează un comunicat de presă, citat de Napoca News.

„Solicităm factorilor de decizie implicați în aprobarea proiectului de modernizare al străzii să refacă amplasamentul grupului statuar Școala Ardeleană, în forma sa inițială, arătând respectul cuvenit atât corifeilor Școlii Ardelene, cât și monumentului realizat de artistul Romulus Ladea.

Această compoziție complexă include pasajul de acces, blocul prismatic cu inscripție, cele două trepte de acces, postamentul grupului statuar și contextul vegetal, respectiv spațiul verde și brazii care anturau monumentul. Ansamblul amintit a fost proiectat în mod special pentru monument și face corp comun cu acesta. În timp, el a devenit, în această formă, un simbol vizual al Universității clujene, al orașului nostru și al culturii românești din Transilvania.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Nu înțelegem și nici nu putem accepta ca modernizarea unei străzi a Clujului sa se facă prin minimalizarea elementelor identitare românești (în cazul grupului statuar Școala Ardeleană) sau înlăturarea completă a acestora (în cazul bustului lui Emil Racoviță) din centrul orașului, iar la cateva sute de metri de acestea, în centrul piațetei de pe strada Universității, să se pună în valoare istoria veche a orașului prin repunerea pe soclu, a statuii Sfintei Maria, monument simbol pentru vremurile în care românii nu erau acceptați în centrul orașului. Vă reamintim că monumentul închinat sfintei Maria a fost ridicat la cererea guvernatorului Anton Kornis, reprezentant al Imperiului Habsburgic, în anul 1744. Statuia a fost realizată în stil baroc de către sculptorul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789) devenind un simbol al stăpânirii Habsburgice în Cluj Napoca.

În această situație, considerăm că soluția propusă de echipa de proiectanți condusă de Makalic Arnold Erno este lipsită de respect pentru comunitatea românească din Municipiul Cluj Napoca, degradantă pentru simbolurile identitare românești  și șovină ca și concepție și atitudine.

Solicităm Primăriei Cluj-Napoca să analizeze aceste aspecte negative ale proiectului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și să găsească soluțiile tehnice pentru a pune în valoare, în strălucire chiar, cele două statui simbol pentru identitatea românească a orașului și a Transilvaniei.

Atragem atenția Primăriei Cluj-Napoca și Direcției de Cultură a Județului Cluj că este a doua încercare de minimalizare a simbolurilor comunității românești din Cluj Napoca, după tentativa de înlăturare a monumentului Crucii de pe Cetățuie”, arată Biroul Executiv Național al Societății Cultural- Patriotice Avram Iancu din România.

Reamintim că a existat o tentativă de eliminare a Crucii Eroilor de pe Cetățuie, dar în urma protestelor societății, primarul Emil Boc a revenit asupra deciziei.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. Clujul nu se infrumuseteaza, dimpotriva se urateste. Noile renovari au umplut strazile cu structuri de metal pentru legat biciclete sau pentru blocarea trecerii masinilor. Sunt stalpi de fier inalti si grosi foarte urati. Vedeti strada de langa Turnul pompieilor si magazinul Central. Arata oribil, cu stalpii aia de metal, e un decor specific strazilor cu cladiri industriale. Turnul pompierilor va avea un etaj in plus facut din sticla. Oribil. La Turnul croitorilor au pus termopane. Mobilerul urban din centru, adica stalpi, banci, piloni de fier, nu au nici o legatura cu arhitectura si designul urban de epoca al centrului orasului. Un decor modernist stil Star Trek a umplut centrul orasului, arata kitschos. Toti arhitectii din Cluj sunt indoctrinati de USR si secta Rezist si au obsesii moderniste si postmoderne, astfel ca experimenteaza pe populatie.

  2. clujenii care de 2 decenii i au tot bibilit pe unguri incep să simtă din nou beneficiile iobăgiei de data asta ideologică. hai, că ungurii v au mângâiat pe creștet cand erați toleranți, iar acum vă scuipă in cap. progres!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate