vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATESitul Roșia Montană a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Reacțiile lui Klaus...

Situl Roșia Montană a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Reacțiile lui Klaus Iohannis, George Simion și a primarului local

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO adaugă astăzi, marți, situl Roșia Montană pe lista obiectivelor protejate de instituție, după întrunirea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Fouzhou, China.

La Roșia Montană se află cea mai importantă, extinsă și diversă din punct de vedere tehnic mină de aur din Imperiul Roman. Săpate în timpul ocupației Daciei între 106 și 271, galeriile se întind pe șapte kilometri și patru munți. Descoperirile arheologice din peisajul înconjurător dezvăluie, de asemenea, o multitudine de situri de prelucrare a minereului, adăposturi, clădiri administrative, cimitire și locuri sacre. Pentru construcție și exploatare au fost folosite tehnici inovatoare din întregul Imperiu Roman.

Situl este inclus și Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, din cauza „amenințării acute pe care o reprezintă licențele de exploatare minieră active”, potrivit site-ului .

„Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primește o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, au transmis reprezentanții USR PLUS după anunțarea deciziei.

reședintele Klaus Iohannis a transmis, după includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, că “prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor”, zona “trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”.

„Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, arată mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, e nemulțumit de includerea sitului în patrimoniul UNESCO.

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Furdui.

Aceasta în condițiile în care localitatea a fost grav afectată de inundații și multe case sunt avariate, a adăugat primarul.

„Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat el.

Furdui spune că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”.

„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el.

„Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a mai spus Furdui.

El a spus că va cere fonduri de la autorități în acest sens.

La rândul său, liderul AUR, George Simion, a salutat decizia.

„Includerea localității în patrimoniul UNESCO e o victorie pentru România.

La fel va fi și când ne vom exploata singuri resursele naturale, nu fel de fel de speculanți pe bursă. Gabriel Resources și gașca de tâlhari locali nu merită niciun ban de la statul român ba, din contră, trebuie arestați”, a tunat liderul opoziției.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE