joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEUPDATE | Siteul Aktual-24 a fost redeschis, după ce fusese restricționat de...

UPDATE | Siteul Aktual-24 a fost redeschis, după ce fusese restricționat de Guvern. DNSC spune că nu „închide” siteuri

ACTUALIZARE 21:30 DNSC a emis un comunicat de presă „cu privire la atribuțiile DNSC în contextul blocării accesului la un site web”.

R3media a solicitat, în cursul zilei, un punct de vedere oficial cu privire la atribuțiile instituției față de închiderea sau suspendarea siteurilor/publicațiilor online. De-asemenea, am solicitat informații cu privire la procedura prin care se determină care conținut constituie dezinformare sau fake-news.

DNSC a răspuns, prin acest comunicat, că nu are atribuții în acest sens, dar nici nu a menționat ce instituție decide închiderea sau suspendarea unei publicații online.

Iată comunicatul DNSC publicat pe siteul instituției:

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este un organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului și coordonarea Prim-Ministrului, înființat în baza OUG 104/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 918, Partea I din 24.09.2021.

Principala responsabilitate a DNSC, așa cum rezultă din OUG 104/2021, este:

asigurarea securitatii cibernetice a spatiului cibernetic national civil, in colaborare cu institutiile si autoritatile competente”.

În contextul recentelor solicitări de clarificare din partea presei și a unor alte entități publice sau private, cu privire la criteriile care au stat la baza deciziei de oprire a activitatii unor site-uri web active și adrese IP, accesibile de pe teritoriul național, vă informăm urmatoarele:

 • DNSC nu are atribuții legale pentru a executa suspendarea sau oprirea activității unor site-uri;
 • DNSC nu are atribuții legale pentru a executa eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice și nici mijloacele tehnice pentru a face acest lucru în mod direct, dar oferă expertiză și asistență în conformitate cu prevederile legislative în vigoare;
 • DNSC nu este implicat și nici nu desfășoară activități de analiză de conținut redacțional sau de altă natură, ale unor publicații online sau ale unor site-uri active în România;
 • Blocarea/oprirea/suspendarea/închiderea unor site-uri este exclusiv apanajul tehnic și legal al altor entități publice sau private.

În aceste situații, unicele atribuții ale DNSC sunt de analiză a resurselor implicate în atacuri cibernetice, de coordonare și transmitere de informații către instituții competențe la nivel național, în funcție de situație.

Listele publicate zilnic și transmise către autoritățile statului sunt un efort colaborativ coordonat între mai multe instituții ale statului, cu competențe în domeniu.

Pe scurt: DNSC nu “închide” site-uri și nici nu opinează asupra conținutului public prezentat.

Mulțumim opiniei publice pentru reacția rapidă care a condus la clarificarea unei confuzii generată de ritmul alert de desfășurare a evenimentelor în aceste zile și îi asigurăm pe beneficiarii serviciilor pe care le oferă DNSC de loialitatea și dedicarea noastră pentru un spațiu cibernetic sigur.

ACTUALIZARE 16:00
Siteul Aktual24.ro a fost redeschis de către Guvern și poate fi accesat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din cadrul Guvernului României a publicat pe dnsc.ro o listă de site-uri cu activitate în contextul crizei Ucraina – Rusia, inclusiv adrese IP specifice utilizate în atacuri malware, listă pe care o va actualiza frecvent.

Liste acestor siteuri este disponibilă aici.

Printre aceste siteuri este și aktual24.ro, un site care este cunoscut pentru pro-occidentalismul său și pentru faptul că a susținut PNL și USR, dar și pentru politica sa anti-PSD, după cum scrie Flux 24.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Directorul General al Aktual24.ro, Ovidiu Albu, spune că totul este o greșeală.

„Ma confrunt cu o situatie absolut nebuneasca si total absurda. Domeniul aktual24.ro a fost anulat brusc si absolut fara nicio explicație in aceasta seara. Ulterior, a aparut un comunicat al Directoratului National de Securitate Cibernetica cu o lista de site-uri rusesti de propaganda interzise pentru fake news in care a fost bagat si aktual24.ro. Sunteti nebuni? Unde ati vazut propaganda pro-Moscova pe aktual24.ro? Sunt mii de trolli care ma injura, imi doresc toate ciumele si bolile pentru ca scriu rele de Putin si astia ma interzic pentru ca ii fac propaganda lui Putin? In plus, sunt invocate doua IP din Germania legate de aktual24.ro. Eu n-am mai fost in Germania de 10 ani si nici n-am pe nimeni acolo care sa scrie pentru site, lucru care poate fi dovedit foarte usor. (update: imi spus cei de la hosting, presslabs, ca la acele adrese de IP sunt serverele lor de fapt).

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Inca o data, este o dementa totala. Sunt convins ca toata povestea are legatura cu cresterea masiva de trafic din aceasta perioada, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu stiri anti-Putin si anti-Kremlin. Le stiti, le-ati vazut. Undeva a deranjat extrem de tare si s-a bagat tocmai un fake news despre aktual24.ro.
Am dus o munca titanica sa ajung aici, iar acum ma trezesc interzis in baza unei minciuni cat Rusia de mare. Este pur si simplu grotesc ce mi se intampla. Voi incerca maine sa aflu de unde a pornit aceasta dementa sinistra”, a menționat el.

Ulterior, Albu a afirmat că Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, i-a transmis că se va rezolva.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, mi-a dat mesaj ca a fost o “eroare” și ca “se va rezolva situația”. Eu sper ca nu va dura 30 de zile”, a scris Albu.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

5 COMENTARII

 1. Dreptul la exprimare libera e cu doua taisuri : si nu o spun eu ci o spune legea.
  Ai dreptul sa te exprimi liber atata timp cat nu deranjezi o alta persoana .
  Au facut legea un paradox 🙂

  Indiferenta noastra naste monstri…..

  • Libertatea de exprimare înseamnă libertatea de a spune lucruri care deranjează. Lucruri care nu deranjează pe nimeni poți spune și în cele mai crîncene dictaturi.

 2. Pai, daca sustineau USR, atunci poate le convine tratamentul, sau chiar le place. USR promoveaza activ cenzura site-urilor si parerilor care nu convin si care sunt etichetate drept “fake news” de politicienii momentului. Sau credeau ca la ei n-o sa ajunga efectele marxismului revolutionar de tip nou?

  Aveti aici un exemplu: https://www.g4media.ro/usr-plus-publica-o-lista-cu-site-uri-fake-news-printre-ele-litere-net-si-politice-net-despre-care-presa-a-scris-ca-au-fost-finantate-de-psd-cu-850-000-lei.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE