miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATESintagma „limba moldovenească” ar putea fi înlocuită cu „limba română”, în Constituția...

Sintagma „limba moldovenească” ar putea fi înlocuită cu „limba română”, în Constituția Republicii Moldova

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), din parlamentul de la Chișinău, a înaintat un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, informează BZI.ro.

Potrivit sursei, acest proiect de lege, destinat să corecteze o „nedreptate istorică”, urmează să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă primează în faţa Constituţiei. În Declaraţia de Independenţă, limba de stat este limba română.

Documentul urmează a fi examinat în comisiile parlamentare, și potrivit acestuia, sintagmele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, la orice formă gramaticală, vor fi înlocuite cu „limba română”, la forma gramaticală corespunzătoare.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymplevei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

De asemenea, se va constata desuetudinea textului „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova.

„Prezenta iniţiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituţiei, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării şi/sau implementării actelor Curţii Constituţionale”, se arată în document.

În Codul muncii şi în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, sintagma „limba noastră” urmează a fi înlocuită cu „limba română”.

Proiectul își propune să armonizeze legislaţia cu deciziile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care decis în anul 2013 că Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei şi că noţiunea de „limba română”, care se regăseşte în textul Declaraţiei de Independenţă, trebuie transpusă în Constituţie.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. Bai Jukov, limba “moldoveneasca” este gaselnita rusilor , nu a ucrainienilor. Dodon si Shor nu iau bani de la Kiev, ci de la Moscova. Ucrainienii doar profita de spalarea pe creier a moldovenilor statalisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate