ACTUALITATESfaturile duhovnicești ale Sfântului Nicolae Velimirovici în vremea Postului Mare

Sfaturile duhovnicești ale Sfântului Nicolae Velimirovici în vremea Postului Mare

Ne aflăm în prima săptămână a Postului Mare, săptămână luminată seară de seară de slujba Canonului cel Mare, a Sfântului Andrei Criteanul. Iată, așadar, câteva sfaturi duhovnicești prielnice sufletului în această perioadă, transmise de Sfântului Nicolae Velimirovici, în cartea „Inima în Marele Post – Călăuză duhovnicească spre Înviere”.

„Fiule, dă-mi Mie inima ta! zis-a Domnul” (Pilde 23, 26)

Mai presus de toate, gândește-te la Dumnezeu, căci și Dumnezeu Se gândește la tine mai presus de toate. Precum păstorul se gândește la oaia cea rătăcită mai mult decât la întreaga turmă, așa și Dumnezeul tău Se gândește la tine, care te pierzi în păcat, mai mult decât la toți îngerii cei din ceruri.

A cugeta la Dumnezeu nu înseamnă a cerceta Ființa lui Dumnezeu, ci înseamnă a cerceta și a afla ce așteaptă Dumnezeu de la om.

Cel ce cumpără nuci nu caută la coajă, ci la miez. Asemenea și cel ce cumpără ouă. Așijderea și cu nenumărate lucruri din lume, oamenii le caută pe cele nevăzute, și nu pe cele văzute.

Și Dumnezeul tău te judecă după inima ta. Prin coaja cea trupească, El privește în miezul tău, în inima ta, și caută la inima ta. Fiul meu, dă-I inima ta!

În inimă a pus Ziditorul temelia vieții. În inimă se zămislește viața, din ea purcede, crește și se îndreaptă spre mormânt și dincolo de mormânt. Oare cât prețuiește omul despre care toți spun: E deștept, dar nu are inimă? Dumnezeu nu va cere de la el deșteptăciune, ci inimă. Căci s-a zis: „Ce este nebun al lui Dumnezeu, mai înțelept decât oamenii este.” (1 Cor. 1, 25)

Sau cât prețuiește omul despre care se spune: E bogat, dar nu are inimă? Oare își va duce bogăția în cealaltă lume și o va dărui Celui a Cărui vistierie sunt pământul și cerul, și soarele și stelele, și toate împărățiile știute și neștiute?

Sau ce-i ajută omului puterea și frumusețea cea trupească? Oare nu întâlnim zilnic pe cei ce în tinerețe erau puternici și frumoși, iar acum, gârboviți și trași, se sprijină ori în baston, ori de mâna cuiva? Multora, puterea și frumusețea cea trupească le-a slujit, din nefericire, la putrezirea inimii înainte de putrezirea pielii și a oaselor.

Fericiți sunt cei ce din tinerețe nu și-au alipit inima de nicio frumusețe trecătoare și muritoare, ci de Ziditorul lor, a Cărui putere nu slăbește și a Cărui frumusețe nu piere! La dragostea lor, Dumnezeu va răspunde cu dragoste însutită, și inima lor o va rândui Dumnezeu lângă inima Sa.

Postul înseamnă slăbirea legăturii inimii cu lumea și întărirea legăturii inimii cu Dumnezeu. Amintește-ți și cugetă la aceasta în cea dintâi săptămână a Marelui Post.
Întărirea legăturii cu Dumnezeu aduce bucurie în inimă. De aceea se citește la începutul Postului din cărțile bisericești: „Iată, a venit veselitoarea vreme a postului!”

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...