joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEDecizie extraordinară a Sfântului Sinod al BOR: În 2025, vor începe demersurile...

Decizie extraordinară a Sfântului Sinod al BOR: În 2025, vor începe demersurile de canonizare a Sfinților Închisorilor! De asemenea, rânduiala botezului rămâne NESCHIMBATĂ

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit la București pe 25 februarie, sub conducerea PF Daniel, a luat decizia ca în 2025 să înceapă canonizarea a „unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului”, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925), informează agenția Basilica.

Anul 2017 a fost declarat, Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpului comunismului în Patriarhia Română.

Sfinții închisorilor este denumirea sub care credincioșii ortodocși îi numesc pe unii dintre cei care au pătimit în temnițele comuniste. Între aceștia se numără Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, pr. Gherasim Iscu, pr. Daniil Sandu Tudor, pr. Dumitru Stăniloae și alții.

Au existat mai multe campanii pentru canonizarea acestora și încă nu se știe cine dintre mulții mărturisitori ai creștinismului din vremea comunismului va fi canonizat.

De asemenea, Sinodul a luat în discuție și rânduiala Botezului, scoasă în evidență recent, cu ocazia cazului de la Suceava. Cu acest prilej, Biserica Română a precizat că este în comuniune și unitate dogmatică, liturgică și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă Universală și „nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu toate acestea, „luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine”.

De asemenea, s-a decis aprobarea textelor liturgice (slujba, acatistul și paraclisul) pentru cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult, dar și ca în textul Calendarului creștin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile şi date importante, să fie incluse „Ziua drapelului național” (26 iunie) şi „Ziua imnului național al României” (29 iulie).

Pe lângă acestea, s-a decis alegerea a doi noi episcopi, așa cum R3media a anunțat deja.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE