luni, mai 20, 2024
ACTUALITATESenatorul Sorin Lavric l-a elogiat pe profesorul Aurel Vișovan și promite că...

Senatorul Sorin Lavric l-a elogiat pe profesorul Aurel Vișovan și promite că în Maramureș se vor ridica troițe în memoria acestuia

Senatorul (AUR) Sorin Lavric l-a elogiat, într-o declarație politică, pe profesorul Aurel Vișovan, fost deținut în închisorile comuniste.

În cuvântul său, transmis de această dată din cabinetul parlamentar – fiindcă AUR se află în grevă – Sorin Lavric spune că Aurel Vișovan a fost liderul generației sale de elevi, prin ținuta morală de care a dat dovadă.

Aurel Vișovan a stat 16 ani la pușcărie, fiind pedepsit pentru „îndrăzneala de a se opune plăgii comuniste”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„S-a născut la 4 iunie 1926 din părinți maramureșeni, viața fiindu-i îndeosebi legată de orașul Sighet, firește cu excepția celor 16 ani de pușcărie cu care a plătit îndrăzneala de a se opune plăgii comuniste.

Cedarea Ardealului de Nord în august 1940 îi va sili familia să se refugieze la Timișoara. În 1945 se va înscrie la Facultatea de Drept din Cluj, fiind simultan profesor suplinitor la liceul „Dragoș Vodă” din Sighet.

Ținuta sa morală îl va consacra în ochii colegilor drept lider de generație, dovadă că la arestarea din august 1948, 18 tineri vor alcătui lotul „Aurel Vișovan”.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media.

La Pitești va fi chinuit 2 ani de zile, ieșind de acolo distrus fizic și traumatizat psihic, dar fără a avea pe conștiință cedări umilitoare. În închisoare va compune poezia „Rapsodia Maramureșului”, din cauza căreia i se va intenta un al doilea proces în 1959, cînd procurorul va cere direct condamnarea la moarte. Spre nemulțumirea lui, sentința completului de judecată va fi de „doar” 25 de ani.

La Baia Sprie, grav bolnav de hepatită, cu febră de 40 de grade, va trăi miracolul unei crize mistice, la capătul căreia, în decurs de cîteva secunde, se va vindeca definitiv.

Citez: „Cum era în timpul nopții, în febră mare (de obicei hepatita nu se face cu febră), am strania impresie că deasupra ușii de la intrare a apărut o cruce în flăcări, care ardea cum ardeam și eu. Brusc, miraculos de brusc, simt că pot rosti „Tatăl nostru” (am relatat că nu puteam să-mi fac rugăciunea încă de la Pitești). Am simțit cum mi se deschide sufletul și un val de bucurie, de sfîntă bucurie, mă învăluie. M-am ridicat brusc din pat simțind nu numai că sunt vindecat, dar simțindu-mă puternic, chiar foarte puternic. Am simțit că nu mi-e frică nici de Țurcanu, nici de reeducare. Tot Piteștiul și Gherla căzuseră la picioarele mele.” (p. 82)

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cine a trecut prin asemenea metamorfoze lăuntrice nu se mai poate plînge că viața nu are sens. Din acea zi, Aurel Vișovan va trăi o nedisimulată milă față de toți călăii cu care își încrucișase pașii.

Va fi eliberat din Aiud în 31 iulie 1964, fiind împiedicat să-și continue studiile de Drept. Din 1990 pînă la moartea din 2002 a fost nelipsit de la comemorările din incinta închisorii Sighet.

Camera 74 din Memorialul de la Sighet poartă numele de „Rezistența din Maramureș”, cu subtitlul „Lotul Vișovan”. ” , a spus Sorin Lavric.

Senatorul a încheiat amintind că placa memorială dedicată lui Aurel Vișovan de pe zidul liceului „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației a fost îndepărtată, dar a promis că „troițe vor împînzi Maramureșul în cinstea unor luptători de calibrul lui Aurel Vișovan”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Respect domnului Sorin Lavric pentru curajul de a cinsti memoria luptătorilor anticomuniști.
    Respect domnului Marius Vișovan pentru păstrarea vie a memoriei tatălui dumnealui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE