Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat pe fostul deținut politic și veteran de război, Alex Constantinescu, om care a petrecut 20 de ani în închisorile rusești și românești.
În memorialistica închisorilor, Alex Constantinescu este unic deoarece a scris cum a văzut sufletul unui camarad mort, ridicându-se la Cer.
De-a lungul timpului, senatorul AUR a evocat o serie de personalități ale rezistenței anti-comuniste: profesorul Grigore Caraza, Monseniorul Vladimir Ghika, Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu, pr. Nicolae Steinhardt, Mitropolitul Visarion Puiu, Toma Arnăuțoiu sau Virgil Maxim.
„Sunt oameni cărora nu le poți înfrânge cerbicia decât omorându-i. În caz contrar, puterea de a răzbi în orice împrejurare îi preschimbă într-un soi de gladiatori invulnerabili, cu hram anonim.
Spun „anonim” fiindcă puțini au auzit de ei, spun „hram” fiindcă în cutezanța lor dospește un dram de providență divină.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Din această categorie a făcut parte Alex Constantinescu.
Născut pe 15 octombrie 1922, în județul Gorj, a fost înrolat în 1943 și trimis pe frontul de la Iași. Era student în anul II la Facultatea de Litere și Filozofie din București.
Rănit la Valea Lupului, în iunie 1944, va cădea prizonier în mâna rușilor. Ce va urma va fi calvarul a aproape 20 de ani de detenție: 7 ani și 11 ani în România.
Evadând dintr-un lagăr din Siberia a venit pe jos până la malul Prutului, dar a fost prins de un grănicer român, care- uitându-și etnia și țara pe care o slujea- l-a înapoiat armatei rusești.
Destinul lui e al tuturor militarilor din Armata Regală, care nu au acceptat să vină în România în chip de pseudo-eliberatori. Întorși din sclavia rusească, ei au intrat în cealaltă sclavie, a închisorilor din România.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Viața lui Alex Constantinescu seamănă ca două picături de apă cu cea a lui Aurel State: chinuri, disperare, foame, frig, păduchi, ploșnițe, torturi inumane. Și, totuși, tenacitatea de a nu ceda.
Cartea de memorii „Spirala” conține un episod unic sub unghi mistic: în Siberia, un camarad își dă duhul în brațele lui, iar acesta îi vede literalmente sufletul cum se desprinde de trup, suflet pe care îl descrie ca pe o monedă albă, având în centru un punct incandescent.
Din punct s-a desprins un fir care avea să se risipească în aer sub forma unei spirale. În nicio altă carte de memorii penitenciare nu am mai întâlnit o asemenea mărturie.
Alex Constantinescu a murit la București în 2008, neștiut de nimeni și neomagiat de cineva. Nu-i nimic, i-a sosit acum timpul.
Sunt mândru, ca sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Alex Constantinescu”, a spus senatorul AUR, Sorin Lavric.