ACTUALITATESenatorul Sorin Lavric a evocat memoria episcopului greco-catolic Vasile Aftenie în Parlament

Senatorul Sorin Lavric a evocat memoria episcopului greco-catolic Vasile Aftenie în Parlament

Senatorul AUR, Sorin Lavric, a continuat să evoce memoria victimelor comunismului în Parlament.

De data aceasta, Lavric a vorbit despre episcopul greco-catolic Vasile Aftenie, mort la 51 de ani în închisorile comuniste.

„Printre numele cu răsunet martiric cărora regimul comunist le-a frînt destinul, cel al lui Vasile Aftenie ocupă un loc aparte. Dintre cei șapte episcopi greco-catolici care au refuzat lepădarea de Roma, Vasile Aftenie a murit primul, dar nu oricum, ci torturat în beciurile Ministerului de Interne din București.

Cînd a fost arestat, în 28 octombrie 1948, avea rangul de episcop vicar al Bucureștiului. În plus, în ochii bolșevicilor, Vasile Aftenie era considerat veriga slabă, un ins cu voință debilă, predispus să cedeze în condiții de supliciu. Era înalt, planturos și iubitor de viață, cu o înfățișare care nu sugera nimic dintr-o ființă ascetică. Părea o pradă sigură, de aici cruzimea cu care comuniștii l-au luat drept țintă, în speranța că va capitula repede.
Dar nu a fost să fie așa: Aftenie a înfruntat chinurile fără a se lepăda de credința greco-catolică, murind pe 10 mai 1950, la spitalul închisorii Văcărești, la vîrsta de 51 de ani.
A fost îngropat în secret în cimitirul Bellu catolic, pe cruce apărîndu-i doar inițialele numelui, pentru ca lumea să nu știe cine zăcea acolo. În anul 2019, Aftenie a fost beatificat de Papa Francisc pe Cîmpia Libertății de la Blaj, alături de ceilalți șase episcopi greco-catolici uciși “in odium fidei”, astfel numărul păstorilor martiri din România ridicându-se la unsprezece.

Român și deopotrivă creștin, Vasile Aftenie este un exemplu mirabil de cum poți, pierzîndu-ți viața, să îți cîștigi sufletul. Cu asemenea model sub ochi, viața nu-ți mai pare a fi o aventură zadarnică.
Sînt onorat să-i pronunț numele sub cupola Senatului României”, a cuvântat Sorin Lavric.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...