duminică, iulie 14, 2024
ȘTIRISemnele Îmbătrânirii Dinților

Semnele Îmbătrânirii Dinților

Cu toții știm că îmbătrânirea este un proces natural și, le fel cum se întâmplă cu restul corpului, și dinții noștri trec prin schimbări odată cu trecerea timpului. Este cert că unele dintre aceste schimbări sunt inevitabile, dar înțelegerea lor poate contribui la o mai mare implicare în realizarea igienei orale. În acest articol, vei descoperi principalele semne ale îmbătrânirii dinților, astfel încât să știi la ce să te aștepți și cum să abordezi aceste schimbări în mod eficient. Sănătatea dentară este o componentă crucială a stării noastre generale de bine și conștientizarea acestor semne te poate ajuta să iei măsuri preventive pentru a menține un zâmbet sănătos de-a lungul vieții.

Decolorarea Dinților

Unul dintre semnele vizibile care se instalează o dată cu înaintarea în vârstă o reprezintă schimbarea culorii smalțului. Dinții care îmbătrânesc sunt predispuși la decolorare. Modificările de culoare a dinților se datorează încorporării în structura smalțului a unor substanţe din mediul bucal ce predispun la colorare (alimente, substanțe medicamentoase etc.), dar și datorită schimbărilor care apar la nivelul dentinei odată cu înaintarea în vârstă. Acestea transpar prin stratul de smalţ care devine mai subţire tot din cauza procesului natural de îmbătrânire. În cazul unei igiene orale precare, placa bacteriană și tartrul dentar vor juca un rol important în modificarea nuanţei dinţilor.

De asemenea, obiceiurile nocive cum ar fi fumatul, consumul de alcool formează pete care se pot acumula de-a lungul anilor, ducând la pierderea albului dinților. Toate aceste probleme legate de culoarea dinților pot fi tratate în cabinetele stomatologice prin proceduri de estetică dentară. Igiena orală riguroasă nu este suficientă pentru a produce schimbări majore în cazul unor dinți îngălbeniți.

Eroziunea Smalțului

Un alt semn al îmbătrânirii dinților este eroziunea smalțului, adică stratul de protecție extern al dinților. Smalțul se uzează natural în timp din cauza acțiunii zilnice a substanțelor din alimente și băuturi. De asemenea, abraziunea dentară este un proces de natură fizică provocat de masticație. În decursul anilor, dinţii sunt afectați inevitabil acest proces de abraziune  fiziologică, iar lipsa de substanţă dura de la nivelul coroanei este compensată prin creşterea continuă a rădăcinilor dentare.

Aspectul estetic al dinților este, cu alte cuvinte, afectat. Pentru a evita acest lucru, există metode moderne care pot proteja dintele și îți pot reda din nou zâmbetul alb de altădată. Alegerea unui tratament cu fațete dentare este o soluție eficientă în cazul dinților tociți. Medicii specialiști explică că trebuie intervenit  cât mai repede în această situație, deoarece dinții tociți, mici, produc malocluzia dentară și de aici vor apărea alte complicații.

Retracția Gingivală

Pe măsură ce îmbătrânim, gingiile noastre tind să se retragă, expunând rădăcinile dinților. Aceasta poate duce la o sensibilitate crescută și la alte afecțiuni gingivale. Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, există multe alte cauze care pot grăbi sau agrava retracția gingivală. Printre acestea se numără: periajul prea intens, igiena orală precară, scrâșnitul dinților, fumatul, parodontoza.

Domeniul stomatologiei s-a dezvoltat foarte mult în tratarea acestor afecțiuni severe. Cea mai întâlnită boală care are printre simptomele sale retracția gingivală este parodontoza. Aceasta se caracterizează prin mai multe stadii și, tratată din faza incipientă, rezultatele vor fi mult mai bune.

Migrări dentare

Acest tip de afecțiune este legat de schimbarea poziției dinților atunci când există spații goale în jurul lor, numite spații edentate. Aceste distanțe mai mari dintre dinți pot fi din cauza unor extracții sau dantura nu s-a aranjat de la bun început corespunzător și nu s-a intrevenit cu un aparat dentar pentru corecție. Astfel, dinții din vecinătatea acestor spații tind să compenseze aceste defecte și să umple aceste spații goale, modificându-și poziția. Această migrare va afecta dantura pentru că dinții nu se vor poziționa într-o poziție corectă și pot produce dificultăți în cazul igienei orale.

Alte Afecțiuni Dentare Asociate Îmbătrânirii

Caria Dentară

Cariile dentare pot deveni mai comune pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special dacă nu se mențin practici de igienă orală corespunzătoare. Acestea se pot instala mai frecvent și din cauza lipsei igienizării profesionale. Vizitele regulate la dentist, cel puțin de două ori pe an, te vor ajuta să beneficiezi de curățarea profundă a dinților.

Fracturile Dinților

Riscul fracturilor dentare crește odată cu vârsta, în principal din cauza smalțului slăbit și a cariilor netratate. Alimentele tari, în combinație cu un smalț deteriorat vor predispune dinții la fracturi. De aceea, dacă constați că ai dinți fragili este indicat să apelezi cât mai rapid la un medic dentist pentru a-ți oferi opțiunile de tratament.

Pierderea Dinților

Pierderea dinților este adesea rezultatul problemelor dentare netratate. Se instalează și din cauza vârstei, dar un aspect extrem de important îl are modul în care ți-ai îngrijit dantura toată viața. Dinții pierduți sunt rezultatul cariilor, a problemelor gingivale precum și a altor probleme asociate cavității bucale. Această problemă gravă poate duce la dificultăți în mestecat și vorbit, afectând calitatea generală a vieții.

Gestionarea Îmbătrânirii Dentare

Consultații Dentare Regulate – Modul cel mai sigur prin care poți sa afli despre sănătatea danturii tale sunt consultațiile stomatologice regulate. Acestea sunt esențiale pentru a identifica problemele în stadiile incipiente și pentru a preveni problemele legate de îmbătrânirea dinților.

Igiena Orală Corectă Menținerea bunelor practici de igienă orală, inclusiv periajul și folosirea aței dentare, devine și mai importantă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Deși dentistul este principalul suport pentru sănătatea danturii noastre, măsurile preventive pe care le urmăm acasă sunt la fel de necesare. Un bun echilibru între tratamentele dentare realizate de stomatolog și grija ta zilnică pentru igiena orală îți va oferi șansa să te bucuri de sănătatea dentară pentru foarte mult timp.

În concluzie, pe măsură ce îmbătrânim, dinții noștri trec prin schimbări semnificative care necesită atenție și îngrijire. Eroziunea smalțului, decolorarea, retragerea gingiilor, caria dentară, fracturile și pierderea dinților sunt probleme comune asociate îmbătrânirii dentare. Prin menținerea consultațiilor dentare regulate, practicarea igienei orale bune și luarea în considerare a tratamentelor dentare, poți atenua efectele îmbătrânirii dentare și te poți bucura de un zâmbet sănătos și frumos de-a lungul vieții.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE